Skip to content

Een gasloze keuken is heel normaal

Van Ginkel Keukens is al helemaal thuis in duurzame keukens

Ook in Barneveld gaan we stap voor stap van het aardgas af. In het verlengde daarvan wordt het haast onvermijdelijk om je huis te verduurzamen. Hoe los je dat op in je nieuwe keuken? Van Ginkel Keukens zet het op een rijtje.

Koken zonder vuur, hoe dan? Veel mensen zijn een beetje huiverig voor de overstap van gasfornuis naar inductie, merkt adviseur Evert Brouwer. Maar niks aan de hand: de inductiekookplaat is veilig, hygiënisch, efficiënt en het wordt steeds populairder.

 

Elektrisch koken

Inductie werkt aan de hand van een magnetisch veld. Hierdoor gaat er vrijwel geen warmte verloren. Het rendement van een inductiekookplaat is daarom ontzettend groot. Dat voel je op lange termijn ook in je portemonnee.  Ook goed om te weten: de inductiekookplaat verbruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten, zoals een keramische kookplaat. En hoewel er vergeleken met gas nu nog weinig verschil is in CO2-uitstoot, wint inductie het zeker van koken op gas aangezien stroom steeds duurzamer wordt. Bedenk wel dat wanneer je overstapt op inductie, je waarschijnlijk je huidige pannenset moet vervangen, want pannen hebben een speciale bodem nodig die geschikt is voor koken op inductie.

Verrassend!

Nog een bijkomende voordeel van een gasloze keuken? Je hebt veel meer keuze in de opstelling. “Laatst hebben we een keuken geplaatst in een nieuwbouwwoning in Nijkerkerveen waar de keuken op een andere plek werd geplaatst dan standaard aan de achterkant van het huis. Je bent niet afhankelijk van de plek waar de gasaansluiting zit en je hoeft geen gat te boren. Dat kan verrassende resultaten opleveren”, vertelt Evert.

Energiezuinige keukenapparatuur

Een grote stap in het verduurzamen van je keuken is de aanschaf van energiezuinige keukenaccessoires en -apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een goed geïsoleerde combi-kokendwaterkraan. De Quooker scheelt veel in stroomverbruik en hiermee zet je een belangrijke stap richting een duurzame keuken. Dat geldt ook voor het vervangen van je oude koelkast of koelvriescombi. Wist je dat je met een nieuw model vaak wel 50 euro op jaarbasis aan stroom bespaart? In nieuwe Miele koelkasten zit bovendien een vacumeerlade. Hiermee kun je verse levensmiddelen langer bewaren en hoef je dus minder weg te gooien. Lekker duurzaam!  Of neem de PerfectFresh Active, de ‘groentekoelkast’ waarin je groente en fruit iets worden bevochtigd en het luchtvochtigheidsniveau altijd optimaal is.

Duurzame materialen

Maar ook in je keuze voor materiaal kan je duurzaam te werk gaan. Fenix bijvoorbeeld is een relatief nieuw materiaal in de keukenwereld met een lange levensduur. Of een dekton keukenblad, onverwoestbaar én recyclebaar bovendien. Hoe dan ook, een nieuwe keuken is een mijlpaal. Van Ginkel Keukens heeft voor haar klanten al talloze bijzondere keukens gerealiseerd: stap voor stap en altijd samen! Kom een keertje kennismaken!

 

Lees het vorige artikel: Van Ginkel doet ook in bijkeukens!