Skip to content

Hoge WOZ-waarde kan geld opleveren

Veel huiseigenaren zijn geschrokken van de nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ-waarde van hun huis is vaak tienduizenden euro’s hoger dan vorig jaar. Er zijn mensen die hiertegen bezwaar willen aantekenen. Maar wist u dat u misschien wel kunt besparen door dit juist niet te doen? Nee? Lees dan snel verder!

De WOZ-waarde van uw huis bepaalt onder andere hoeveel gemeentelijke belasting en heffingen u betaalt. Hoe hoger de waarde, hoe hoger die belasting. Dus is het even schrikken als uw huis volgens de gemeente opeens 20% meer waard is dan een jaar geleden.

Maar betekent dit nu ook dat u 20% meer belasting moet betalen? Nee. Dat komt omdat de meeste gemeenten de belastingtarieven juist hebben verlaagd. Pak de aanslag van vorig jaar er maar bij. Grote kans dat u dit jaar slechts enkele tientjes meer kwijt bent.

Honderden euro’s besparen met hogere WOZ

Maar hoe kunt u nou besparen als u juist meer belasting moet betalen? Dat zit zo. Veel huiseigenaren die geen hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebben, betalen een zogenoemde risico-opslag op hun hypotheekrente. Die is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Kort gezegd: hoe meer uw huis waard is, hoe minder risico-opslag u betaalt.

Stel dat u in 2020 een huis hebt gekocht voor € 350.000 en toen ook een hypotheek hebt afgesloten voor dat bedrag. Dan kan het zomaar zijn dat u 0,45% – of meer – extra hypotheekrente moet betalen. Zou uw huis nu 20% meer waard zijn, dan wordt de risico-opslag met misschien wel 0,15% verlaagd. Op een hypotheek van € 350.000 kunt u dan dus bruto € 525 per jaar besparen!

Let op!

Er zijn geldverstrekkers die automatisch de risico-opslag aanpassen aan de actuele verhouding tussen uw lening en de woningwaarde. Maar vaak moet u de bank zelf vragen om die opslag te verlagen. Uw hypotheekaanbieder zal u dan vragen uw WOZ-aanslag.

Uitrekenen

Bent u benieuwd of – en hoeveel – u kunt besparen op uw hypotheekkosten nu uw WOZ-waarde een stuk hoger is? De adviseur van Midden Nederland Hypotheken rekent het graag voor u uit.

WOZ gaat over vorig jaar

Wat veel huiseigenaren zich niet realiseren, is dat de waardebepaling volgens de WOZ een jaar achterloopt. De WOZ-beschikking die u onlangs hebt ontvangen, gaat dus over de verkoopwaarde van uw huis op 1 januari 2022. En in 2021 zijn de huizenprijzen enorm gestegen, gemiddeld bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor.

Rekenvoorbeeld

De WOZ-waarde van het huis van Els en Wim is gestegen van € 376.000 naar € 453.000. Dat is een verschil van € 77.000, oftewel 20,4%. Vorig jaar moesten Wim en Els in totaal € 868 betalen aan gemeentelijke belasting en heffingen. In 2023 is dat € 935. Het verschil is dus € 67 per jaar, oftewel 7,7%.

Bel de gemeente

Houd daar dus rekening mee voordat u bezwaar aantekent. Veel gemeenten adviseren u om eerst even te bellen. Dat kan u – en hen – veel tijd en inspanning besparen. Wim en Els volgden dat advies op. Tijdens het gesprek met de gemeente bleek dat hun huis waarschijnlijk zo’n € 25.000 te hoog is getaxeerd. Dat zou betekenen dat ze dit jaar € 20 minder belasting hoeven te betalen als hun bezwaar wordt geaccepteerd. Wim en Els hebben besloten geen bezwaar te maken.

Toch bezwaar maken?

Gaat u wel bezwaar aantekenen? Dan wil de gemeente liever niet dat u dat via een commercieel bureau doet. Mocht u gelijk krijgen, dan sturen die namelijk hun rekening naar de gemeente. Die is vrijwel altijd veel hoger dan het bedrag dat u bespaart en kan oplopen tot wel € 2.000. En uiteindelijk betaalt u daar zelf weer aan mee, omdat de gemeente deels afhankelijk is van belastingen om de begroting rond te krijgen.

Gepubliceerd op 06-03-2023