Skip to content

Is uw huis meer waard geworden?

Is uw huis meer waard? Of heeft u al flink af kunnen lossen op uw hypotheek? Heeft u een hypotheek zonder NHG? Dan kunt u aan uw geldverstrekker vragen om de renteopslag op uw hypotheek te verlagen. Nu de huizenprijzen zijn gestegen, kan het interessant zijn om uw huis te laten taxeren en een taxatierapport te overleggen aan uw geldverstrekker. Omdat de geldverstrekker minder risico loopt bij een hogere woningwaarde, kan uw renteopslag mogelijk verlaagd worden. Dit betekent dat uw maandlasten waarschijnlijk lager worden.

Hoe werkt renteopslag?

De hoogte van uw hypotheekrente is onder meer afhankelijk van de waarde van uw huis. Is uw hypotheek bijvoorbeeld verhoudingsgewijs hoger dan uw woningwaarde? Dan rekent de bank een iets hogere hypotheekrente. Dit wordt ook wel renteopslag genoemd. Hierdoor zijn uw maandlasten iets hoger. De renteopslag wordt bepaald aan de hand van risicoklassen. Is uw huis meer waard geworden of heeft u al een deel van uw hypotheek afgelost? Dan kunt u in een lagere risicoklasse terecht komen.

Hoe kunt u de renteopslag laten verlagen?

Iedere geldverstrekker heeft eigen voorwaarden voor het verlagen van de renteopslag. Een adviseur zoekt graag voor u uit hoe deze voorwaarden bij uw geldverstrekker geregeld zijn. Soms past de geldverstrekker de renteopslag automatisch aan, zoals meestal bij een extra aflossing op een lineaire of annuïteitenhypotheek. Maar de geldverstrekker past de renteopslag niet automatisch aan als de woning- of WOZ-waarde is gestegen.

Bij sommige geldverstrekkers moet u zelf een verzoek indienen. Bij andere wordt het aan het einde van de rentevaste periode met u geregeld. Er zijn zelfs geldverstrekkers waarbij het verlagen helemaal niet mogelijk is. Houd er altijd rekening mee dat er om een taxatierapport of bewijs van WOZ-waarde gevraagd kan worden.

Wat kost het om de renteopslag te verlagen?

Vrijwel alle geldverstrekkers passen de renteopslag gratis voor u aan. Schakelt u een adviseur in? Houd dan rekening met de kosten die hiervoor gerekend worden. Moet u een taxatierapport inleveren? Van de taxateur kunt u ook een rekening verwachten.

Wanneer niet uw renteopslag aanpassen?

In een aantal gevallen is het niet zinvol om uw renteopslag aan te passen. Bijvoorbeeld bij een bank- of spaarhypotheek of als u plannen heeft om uw hypotheek over te sluiten.

Wat doet mijn adviseur?

Een adviseur zoekt als eerste uit wat het beleid van uw geldverstrekker is. Daarnaast kijkt hij hoeveel u kunt gaan besparen met een verlaging. Misschien is het wel de moeite waard om nog een klein beetje meer af te lossen, zodat u in een nóg lagere risicoklasse terecht komt. Natuurlijk maakt een adviseur ook de rekensom voor u wanneer u de kosten weer terugverdiend heeft.

Neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.