Skip to content

Hier moet u aan denken bij erfpacht

Bent u op zoek naar een woonboerderij in het buitengebied? Dan kan het zijn dat u te maken krijgt met erfpacht. Hierover is vaak verwarring, daarom is het slim om een deskundige in te schakelen die u hierbij kan helpen.

Wat is erfpacht?

Bij erfpacht koopt u gebouw(en), maar wordt de grond niet van u. De grondeigenaar geeft u voor een langere periode het recht om deze te gebruiken. In ruil daarvoor betaalt u een vergoeding, ‘canon’, die meestal afhankelijk is van de grondwaarde, de looptijd van de erfpacht en vaak ook van de rente van de kapitaalmarkt.

 

Welke rechten hebt u?

Het verschil tussen erfpacht en huur is, dat u als gebruiker een zakelijk genotsrecht hebt, vaak voor een langere periode. Dit erfpachtrecht gaat gepaard met een recht van opstal. Oftewel: u hebt het zakelijk recht om gebouwen, kabels of beplanting op en in de grond aan te brengen. Dit is ook de reden dat banken bereid zijn om bij erfpacht die opstallen te financieren. Dit is echter niet makkelijk en hulp van een expert kan hierbij cruciaal zijn.

 

Wat zijn aandachtspunten?

De voordelen van erfpacht zijn dat u de grond bij de grondeigenaar financiert, zodat u minder bij de bank hoeft te lenen. Ook is de periodieke canon aftrekbaar van de inkomstenbelasting (net als de te betalen hypotheekrente).

Nadelen zijn er ook. U profiteert niet van de grondwaardestijgingen en u moet vaak van tevoren toestemming hebben van de grondeigenaar als u wilt verkopen, iets wilt wijzigen of een hypotheek wilt vestigen. De grondeigenaar kan de erfpachtcanon ook elke 5 of 7 jaar aanpassen. De grond wordt dan opnieuw getaxeerd en een nieuwe rente wordt bepaald. Dit kan soms tot verrassingen leiden.

Veel mensen vinden erfpacht ingewikkeld en begrijpen niet goed wat het precies inhoudt. Ga dus nooit op eigen houtje een object op erfpacht kopen, maar schakel een ervaren Rentmeester NVR in die hier verstand van heeft. De agrarische experts van Midden Nederland Makelaars weten van de hoed en de rand en adviseren u graag.

Gepubliceerd op 18 juli 2024