Skip to content

(Bank)spaarhypotheek

Bij een (bank)spaarhypotheek lost u tijdens de looptijd niet af. Hierdoor profiteert u maximaal van de renteaftrek. Naast de te betalen rente spaart u elke maand een bedrag. Aan het einde van de looptijd lost u hiermee de hypotheek deels of geheel af. U kunt geen nieuwe (bank)spaarhypotheek meer afsluiten. U kunt wel uw bestaande (bank)spaarhypotheek oversluiten of meenemen als u verhuist.

icon-check-thin

Deskundig advies

Wij kijken graag of uw (bank)spaarhypotheek nog bij uw situatie past.

icon-check-thin

Flexibele aanpak

Samen om tafel of liever videobellen? U bepaalt!

icon-check-thin

★★★★★

Klanten beoordelen ons met een 9,8!

Zo werkt een (bank)spaarhypotheek

Een (bank)spaarhypotheek bestaat uit twee delen: een hypothecaire lening en een spaarverzekering of spaarrekening. De aflossing van de lening gebeurt met de gegarandeerde uitkering van de spaarpolis of spaarrekening waar u gedurende de looptijd van de lening premie of inleg voor betaalt. In geval van overlijden voor de einddatum wordt de lening bij de spaarhypotheek meestal geheel afgelost met de polisuitkering die dan plaatsvindt. Bij de bankspaarhypotheek wordt de opgebouwde waarde op de spaarrekening uitgekeerd.

Stabiele maandlasten met een (bank)spaarhypotheek

Een kenmerk van de spaarhypotheek is dat de rente die wordt betaald voor de hypotheek gelijk is aan het rendement in de spaarverzekering. Hierdoor wordt een eventueel toekomstige verhoging van de hypotheekrente deels gecompenseerd door een verlaging van de inleg. Dit leidt ertoe dat de netto maandlasten gedurende de looptijd van de hypotheek een stuk stabieler zijn dan bij andere hypotheekvormen. In tegenstelling tot een spaarhypotheek wordt bij de bankspaarhypotheek standaard geen overlijdensrisico afgedekt. Bij overlijden valt alleen het opgebouwde vermogen vrij. Indien een aanvullende overlijdensrisicodekking wel gewenst is, dient daarvoor een losse overlijdensrisicoverzekering afgesloten te worden.

Wat zijn de voordelen van een (bank)spaarhypotheek?

  • Bij de (bank)spaarhypotheek wordt tijdens de looptijd niet afgelost. Hierdoor profiteert u optimaal van de hypotheekrenteaftrek.
  • Bij een gelijkblijvende rente heeft u constante bruto en netto maandlasten.
  • Door de koppeling van de hypotheekrente aan de spaarrente worden eventuele renteschommelingen tijdens de looptijd van de hypotheek gedempt.
  • Er kan belastingvrij vermogen worden opgebouwd in de spaarverzekering of op de spaarrekening.
  • Aan het einde van de looptijd van de hypotheek heeft u geen schuld meer. U heeft uw huis dan volledig in eigendom zonder schuld.

Wat zijn de nadelen van een (bank)spaarhypotheek?

  • In een spaarhypotheek zit altijd een overlijdensrisicoverzekering verwerkt. Dit hoeft niet altijd gunstig te zijn. Bij een bankspaarhypotheek behoort standaard geen overlijdensrisicoverzekering.
  • Bij de spaarhypotheek bent u meestal gebonden aan één instelling voor wat betreft lenen, sparen en verzekeren.
  • Bij een bankspaarhypotheek valt het opgebouwde bedrag op de spaarrekening bij overlijden in de nalatenschap.

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden omtrent een spaarhypotheek te bespreken

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.