Duurzame boerderijen zonder te verbouwen
Verduurzaming van een boerderij zonder te verbouwen? Dat begint wat mij betreft allereerst met een stukje gezond boerenverstand. Ik vertel u graag wat erbij komt kijken.
Een mooie woonboerderij op het oog? Of woont u al in het buitengebied? Dan hoeft u niet altijd meteen grootschalig te verbouwen om uw woning te verduurzamen. Begin bijvoorbeeld met simpele maatregelen zoals het sluiten van gordijnen en luiken, het aanbrengen van ledverlichting of het sluiten van tussendeuren als de verwarming aanstaat. Een stukje techniek kan ook helpen om te besparen. Een klokthermostaat bijvoorbeeld, waarmee gericht aparte ruimtes verwarmd kunnen worden en de kachel niet in de hele boerderij hoeft aan te staan.
Inzicht in uw verbruik kan ook helpen om te besparen op energiekosten. Met een energieverbruiksmanager bijvoorbeeld. Daarmee krijgt u inzicht in het verbruik van alle apparaten die u in huis heeft. Meestal ziet u op zo’n apparaatje meteen het effect als u de verwarming lager zet of de verlichting uitdoet. De ervaring leert dat met een energieverbruiksmanager wel vijf tot tien procent bespaard kan worden op het totale energieverbruik. Wat ook zoden aan de dijk zet? Oude, energieslurpende apparaten te vervangen door nieuwe, die vaak veel zuiniger zijn. Hiermee bespaart u al snel 40 euro per jaar.
Oude boerderijen zijn vaak alles behalve kierdicht en verliezen warmte via de vloer, wanden en vooral het dak. Bepaald niet goed voor de energierekening. Isoleren kan een oplossing zijn. Begin altijd eerst met eenvoudige stappen, zoals het dichten van kieren en naden. Soms zijn er grotere ingrepen nodig, zoals het realiseren van vloer- of gevelisolatie of het vervangen van een cv door bijvoorbeeld een warmtepomp. De specialisten van Midden Nederland Makelaars kijken graag mee voor de mogelijkheden en ondersteunen bij financiering en subsidies. Neem gerust contact op!
Mariëlle van Harskamp – Kandidaat makelaar