Skip to content

Gouden aanbod wat u niet kan weigeren! Of toch? De piekbelaster piekert zich suf

‘Goudgerande regeling voor circa 3.000 piekbelasters’

Deze kop stond deze week in een landelijk dagblad. Er komt een goede regeling voor de 3.000 piekbelasters. Dit zijn agrarische bedrijven die dicht bij een natuurgebied liggen (Natura-2000). De overheid wil deze bedrijven uitkopen en heeft hiervoor € 7,5 miljard gereserveerd.

De agrarische bedrijven die zich aanmelden zouden op een ’offer they can’t refuse’ kunnen rekenenBoeren en bedrijven krijgen tot de zomer de tijd om zich daadwerkelijk in te schrijven. Het aanbod wat de overheid doet zou 120% van “de waarde” zijn.

Goed aanbod?

Jaap Ridderhof van Midden Nederland Makelaars vraagt zich af of dit wel zo’n goed aanbod is “wat je niet kunt weigeren”. Is de piekbelaster / boer hier wel zo goed mee af? Jaap geeft aan dat de grote vraag is, wat er precies wordt bedoeld met 120% van de waarde en over welke waarde we het eigenlijk hebben. Bedoelen ze de marktwaarde?

Is het niet veel beter dat een dergelijke piekbelaster volledig schadeloos gesteld wordt op basis van de onteigeningswetgeving, stelt Jaap. In dat geval komt de boer er financieel niet aan tekort een wordt zijn schade, die hij ondervindt van dit overheidsingrijpen, volledig vergoed!

Boeren zijn onder te verdelen in:

  1. De ‘blijvers’. Hier wordt onder verstaan de agrariërs die verder willen met boeren in een ander gebied.
  2. De ‘wijkers’. Dit zijn de agrariërs die hun agrarische bedrijf wensen te beëindigen. Zij besluiten er mee op te houden of iets anders te gaan doen.

De blijvers

De blijvers zullen iets terug moeten kopen. Probleem is dat het aanbod alleen maar schaarser wordt, vooral wanneer de overheid inderdaad 3.000 bedrijven weg gaat kopen. Dit zal prijsopdrijvend werken, waardoor het investeringsbedrag om een nieuw bedrijf terug te kopen oploopt voor de agrariërs. Het grote voordeel van een onteigening is dat deze blijvers de volledige (toenemende) herinvesteringsschade vergoed krijgen. Hoe is dat bij de nieuwe uitkoopregeling?

De wijkers

De wijkers, die mogelijk een ander beroep zullen gaan kiezen, hebben wellicht inkomstenschade. Ook de agrariërs die beslissen op te houden met boeren hebben inkomstenschade. De onteigeningswet voorziet er ook in deze gevallen in dat deze inkomstenschade wordt vergoed. Doet de nieuwe uitkoopregeling dat ook?

De praktijk zal het leren

Ridderhof is dan ook erg benieuwd waar de overheid met deze zogenaamd “goudgerande regeling” mee gaat komen en wat voor haken en ogen hier aan vastzitten. Wat gebeurt er met de boeren die een pachtbedrijf hebben? Of met agrariërs die met erfpacht te maken hebben? De praktijk zal het uitwijzen! Vaststaat dat een uitkoopregeling die gebaseerd is op de onteigeningswet, een goede en rechtvaardige regeling is, waarbij niemand iets te kort komt!

Gepubliceerd op 24 november 2022

Neem vrijblijvend contact op over onteigening en schadeloosstelling

Laat een bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze makelaars
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.