Stoppersregeling voor agrarisch ondernemers
We vertellen u waarschijnlijk niets nieuws als we zeggen dat de verkoop van een agrarisch bedrijf ingrijpend is. Een boerderij is vaak al generaties in de familie en is zowel een werkplek als een woonplek. Overweegt u uw agrarische bedrijf te verkopen? Zowel bij staken als bij voorzetten van uw onderneming is het belangrijk om nu alvast de nodige voorbereidingen te treffen.
De stoppersregeling voor agrarisch ondernemers is bedoeld om bedrijfsbeëindiging voor agrariërs financieel aantrekkelijker te maken. De stoppersregeling is onderdeel van het stikstofbeleid van het kabinet. De komende vijf jaar trekt het kabinet een groot bedrag uit voor de uitkoopregelingen voor (grote) stikstofuitstoters dicht bij Natura 2000-gebieden, ook wel piekbelasters genoemd. Het gaat volgens de overheid om ongeveer 3000 bedrijven met melkvee, kalveren, pluimvee of varkens, verspreid over het hele land.
Het kabinet wil deze piekbelasters met de stoppersregeling op vrijwillige basis uitkopen. Agrariërs krijgen, onder voorwaarden, met de regeling tot 120 procent van hun bedrijfswaarde vergoed.
Wordt u mogelijk als piekbelaster aangemerkt? Wellicht denkt u al na over uw opties, waarvan verkopen van het boerenbedrijf er één is. Wat is de impact van verkoop op uw toekomst? Welke regels en voorwaarden gelden er? Wat is de waarde van uw bedrijf? Nuttige informatie die u helpt een doordachte keuze te maken. Midden Nederland Makelaars om hulp vragen is een raadzame stap als u uw bedrijf wilt verkopen, maar ook als u uw agrarische bedrijf wilt voortzetten. De agrarisch makelaars en de rentmeester van MNM behartigen uw belangen en zijn altijd op de hoogte van het laatste nieuws over de vrijwillige opkoopregeling én over de andere regelingen die de overheid biedt.
Agrarisch makelaar Gijs Snoei vertelt waarom u de agrarisch makelaar van MNM inschakelt als u uw bedrijf wilt verkopen: “De makelaars van MNM zijn altijd op de hoogte van de meest recente milieuvergunningen, productierechten en de gang van zaken in pluimveebedrijven, melkveehouderijen, varkensbedrijven en landbouwbedrijven. Hierdoor kan de makelaar u optimaal adviseren bij de verkoop van uw bedrijf of grond. Daarnaast schakelen wij met uw accountant om samen in kaart te brengen wat de fiscale gevolgen zijn van de keuze om uw agrarisch bedrijf te verkopen.”
Ook is het mogelijk om uw boerenbedrijf in de stille verkoop te zetten. Dit doet de agrarisch makelaar van MNM met een op maat gemaakte strategie. “Via ons eigen netwerk en onze connecties in de sector brengen we uw bedrijf dan onder de aandacht van potentiële kopers, zonder dat uw object direct op internet staat”, legt Gijs Snoei uit. Midden Nederland Makelaars beschikt over alle benodigde expertise op het gebied van agrarische makelaardij.
Doorgaan met uw bedrijf en daarbij wegwijs worden in de vele regels en vergunningen? Ook daarin adviseert Midden Nederland Makelaars. Agrarisch adviseur Evert Top heeft kennis van milieuvergunningen, productierechten en de gang van zaken in agrarische bedrijven. Met zijn ruim 20 jaar ervaring kan hij als geen ander adviseren in het vergunningstraject. “Er zijn zeker mogelijkheden binnen de steeds strengere en snel veranderende wet- en regelgeving om een agrarisch bedrijf voort te zetten. Een wijziging van het bestemmingsplan kan nodig zijn, ten behoeve van een wijziging van het bouwblok of omzetting naar een nevenactiviteit. Wij geven u graag een eerlijk advies.”
Wat kunt u nu al doen?
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Door tijdig te schakelen over de regels, voorwaarden en uw financiële mogelijkheden maakt u een gegronde keuze voor uw toekomst. De agrarisch makelaars en de rentmeester van MNM helpen u graag.