Skip to content

Uit elkaar gaan is nooit leuk

Als een relatie wordt beëindigd, moeten de spullen verdeeld worden. Inclusief de hypotheek. Niet leuk, maar het moet wel goed gebeuren. Hoe gaat dat in z’n werk?

Als er een einde komt aan de relatie, moeten de spullen verdeeld worden. Dat heet boedelverdeling. Hoe u de spullen verdeelt, is afhankelijk van de relatie. Woonde u samen? Was u getrouwd of als partners geregistreerd? Een goed advies is hierbij essentieel.

Als u samen besluit dat een van beiden in de woning blijft wonen, dan kan diegene de vertrekkende partner uitkopen. De vertrekkende partner heeft dan veelal recht op de helft van de overwaarde van de woning. Voor dit bedrag kan de partner die in het huis blijft wonen zijn of haar hypotheek verhogen. De hypotheekrente op deze tweede hypotheek is dan fiscaal aftrekbaar.

Het kan echter ook voorkomen dat er geen sprake is van overwaarde, maar dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. In dat geval moet de vertrekkende partner de achterblijvende partner de helft van het verlies betalen.

In speciale situaties, zoals een relatiebeëindiging, kan er vaak gebruik worden gemaakt van soepelere regels, waardoor woningbehoud toch mogelijk is voor een van de partners. De hypotheekadviseur van Midden Nederland Hypotheken kan beoordelen of het voor een van beiden mogelijk is om in het huis te blijven wonen. Soms is het voor geen van beiden mogelijk om in de woning te blijven wonen. De woning zal dan verkocht moeten worden, waarbij de opbrengst of het verlies wordt verdeeld over de ex-partners.

Advies nodig? Op maandag 4 december 13.00-20.00 uur is er weer een inloopdag bij Midden Nederland Hypotheken in Barneveld.

Gepubliceerd op 23 november 2023