Grens startersvrijstelling naar β¬ 510.000
In 2023 betalen starters, onder voorwaarden, geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning tot boven de β¬ 440.000. Per 1 januari 2024 wordt de grens aanzienlijk verhoogd naar β¬ 510.000. Het kan daarom de moeite lonen om de overdracht van een aangekochte woning over het jaar heen te tillen. Daarmee kan maximaal β¬ 10.200 overdrachtsbelasting worden bespaard.
Hoe zat het ook alweer?
Per 1 januari 2021 zijn de tarieven in de overdrachtsbelasting ingrijpend gewijzigd. Wie voor het eerst een woning aankoopt kan onder voorwaarden een beroep doen op een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.
Eerste huis kopen
Voor de aankoop van een eerste huis (starters op de huizenmarkt) geldt een tarief van 0% als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- u gaat het huis zelf bewonen;
- u bent tussen de 18 en 35 jaar;
- de startersvrijstelling is niet eerder toegepast;
- belangrijk: het huis geldt als uw hoofdverblijf.
Voldoet u niet aan bovenstaande voorwaarden? Dan geldt een tarief van 2%. U moet dan wel de woning zelf gaan bewonen.
Doorstromers
Ook doorstromers komen voor de startersvrijstelling in aanmerking, mits zijn onder de 35 jaar zijn en niet eerder gebruik hebben gemaakt van deze vrijstelling.
Speciaal formulier voor starters
Voor de startersvrijstelling en het tarief van 2% moet voor het passeren bij de notaris een speciaal formulier worden ingevuld. Onze hypotheekadviseur weet precies hoe het werkt en zorgt ervoor dat dit proces goed wordt uitgevoerd.
Overdrachtsbelasting 10,4%
Bent u van plan om een woning voor uw kind te kopen of als beleggingsobject, dan geldt het nieuwe hoogste tarief van 10,4%. Hetzelfde geldt bij aankoop van een vakantiewoning of andere panden, zoals een bedrijfspand of opslagruimte. Bij twijfel over welk percentage overdrachtsbelasting geldt, belt u één van onze hypotheekadviseurs.
Gepubliceerd op 20 september 2023