Het belang van advies over de rentevaste periode
Mensen die een huis willen kopen of hun hypotheek moeten verlengen hebben te maken met flink hogere leenkosten dan ze in jaren gewend waren. Waar in september 2021 de rente voor 10 jaar vast bij sommige aanbieders nog onder de 1% stond, staat deze bij de meeste aanbieders inmiddels ruim boven de 4%.
De hypotheekrente wordt o.a. afgeleid aan de economische verwachtingen en monetair beleid. Als de economie groeit en de inflatie toeneemt, heeft dit als gevolg dat centrale banken de rente verhogen om de inflatie onder controle te houden. Dit heeft als gevolg dat geld lenen duurder wordt.
Marktcijfers
Uit marktcijfers blijkt dat bij ruim 2/3 van alle hypotheekaanvragen gekozen wordt voor een rentevaste periode van maximaal 10 jaar. Bij 1/3 van alle aanvragen wordt gekozen voor een periode van langer dan 10 jaar vast. Twee jaar geleden waren de meest afgesloten rentevaste periodes nog 20 en 30 jaar vast. Conclusie: Door de gestegen rente kiezen mensen in de meeste gevallen voor een kortere rentevaste periode.
Helaas kunnen we geen voorspellingen doen van de toekomstige rente. Bij het maken van een keuze voor een rentevaste periode is het belangrijk rekening te houden met veranderende omstandigheden, zoals gezinsvorming, eerder stoppen met werken en pensioen.
Moeilijke keuze
De vraag hoe lang iemand de rente moet vastzetten, is volgens veel consumenten de moeilijkste keuze die ze moeten maken bij het afsluiten of verlengen van een hypotheek. Hoe logisch is bijvoorbeeld een lange vaste rente? De adviseur van Midden Nederland Hypotheken houdt rekening met uw persoonlijke situatie en adviseert u welke rentevaste periode het beste bij u past.
Gepubliceerd op 21 september 2023