Skip to content

Het eeuwenoude beroep rentmeester

Het beroep van rentmeester gaat terug tot de middeleeuwen. De eerste rentmeesters waren verantwoordelijk voor het beheer van landgoederen van edelen of kerkelijke instellingen. Ze hielden toezicht op de inkomsten en uitgaven van het landgoed, regelden de pacht van grond aan boeren en zorgden voor onderhoud van gebouwen en land. Tegenwoordig is de rol van een rentmeester breder geworden en omvat het vaak ook aspecten van vastgoedbeheer, duurzaam beheer van natuurgebieden en advisering over land- en bosbeheer. Lees de antwoorden op de meestgestelde vragen over het beroep rentmeester.

Wat is een rentmeester?

Rentmeester is een breed georiënteerd beroep met een verscheidenheid aan specialismen. Afhankelijk van het specialisme heeft een rentmeester kennis over bijvoorbeeld onteigeningen, overdrachten van eigendom, (beheer van) gebouwen, grondzaken en weet een rentmeester bijvoorbeeld alle ins en outs over de regelgeving rond landgoederen die vallen onder de Natuurschoonwet.

Wat doet een rentmeester?

Er zijn rentmeesters werkzaam bij onder meer de overheid, natuurbeschermingsorganisaties, als makelaar of als zelfstandige met een adviserende rol. Het beheer en onderhoud van ons cultureel erfgoed is een van de hoofdtaken van veel rentmeesters. Hedendaagse ontwikkelingen spelen een steeds grotere rol, gecombineerd met ook financiële aspecten. Hoe kunnen bijvoorbeeld de energielasten van een ongeïsoleerd monumentaal kasteel behapbaar blijven? Zijn er alternatieve energiebronnen aan te wenden die geen afbreuk doen aan de uitstraling?

Waarom is een rentmeester belangrijk bij nieuwbouwwoningen? 

Om nieuwe woonlocaties te creëren, kopen overheidsinstanties en ontwikkelaars onder meer landbouwgronden van boeren aan. Soms zijn deze gronden door de eigenaar verpacht aan agrariërs uit de omgeving of is er sprake van erfpacht. Een rentmeester speelt een verbindende rol tussen overheden en gebruikers.

Is een rentmeester ook makelaar?

Een select aantal rentmeesters is ook makelaar. Zo is binnen MNM Jaap Ridderhof rentmeester én makelaar. Er zijn veel raakvlakken tussen de vakgebieden van rentmeester, (agrarisch en landelijk) makelaar en taxateur. De kennis van de rentmeester over bijvoorbeeld de complexe wet- en regelgeving van monumenten en subsidies komt goed van pas bij de aankoop of verkoop van dit onroerend goed. Ditzelfde geldt voor het taxeren van cultuurgrond in verpachte staat of erfpachtsituaties. Ook komen de onderhandelingsvaardigheden van een makelaar goed van pas bij het werk van een rentmeester om overheden en gebruikers dichter bij elkaar te brengen.

Waarom kiezen voor een rentmeester van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR)?

Als beëdigd rentmeester is Jaap Ridderhof aangesloten bij de NVR. De NVR staat als keurmerk voor kwaliteit en integriteit. Dit keurmerk wordt bewaakt door strenge toelatings- en educatie-eisen en een gedragscode. Profiteer van de uitgebreide kennis en ervaring van de rentmeester van MNM.