'Nul op de meter'-woning: extra leenruimte
Sinds 1 januari 2021 zijn energiezuinige huizen wel héél aantrekkelijk geworden. Naast het leveren van een positieve bijdrage aan het milieu, kunt u vanaf deze datum met een βnul op de meterβ -woning meer hypotheek krijgen. Win-win.
Extra leenruimte verhoogd
Huishoudens met een energieneutrale woning, de zogenoemde βnul op de meterβ-woning (NOM-woning), hadden al een extra leenruimte van 13.500 euro bovenop de bestaande hypotheek. Vanaf 1 januari is besloten dit bedrag te verhogen naar 25.000 euro om de bouw van NOM-woningen een extra impuls te geven. Voorwaarde is wel dat de bouwer van de woning voor minstens 10 jaar de energieprestatie van de woning kan garanderen.
Bouw NOM-woningen gestimuleerd
Verbouwingen en renovaties worden gestimuleerd met het verhogen van de leenruimte, om zo het aantal NOM-woningen te laten groeien. Maar ook het bouwen van nieuwe NOM-woningen wordt met deze nieuwe maatregel aangemoedigd en eenvoudiger te realiseren. De bouw van een NOM-woning blijkt, in vergelijking met het Bouwbesluit-nieuwbouw, gemiddeld 15.000 euro duurder te zijn dan de bouw van iedere andere nieuwbouwwoning.
NOM-woningen: deels zelfvoorzienend
NOM-woningen zijn zeer energiezuinig. Deze woningen zijn onder meer voorzien van een extra goede isolatie en zijn daarnaast voor een deel zelfvoorzienend. Waterpompen worden gebruikt voor de verwarming, zonnepanelen voor de energiebehoefte en grondbuizen voor de aanvoer van verse lucht. Het treffen van deze aanpassingen vergen een investering. De overheid wil deze aanpassingen stimuleren door het verhogen van de maximale leenruimte binnen een hypotheek.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden op het gebied van NOM-woningen? Wij vertellen u graag meer. Vul onderstaand contactformulier in.