Skip to content

Starterslening: de voordelen en nadelen

Een hypotheek krijgen die voldoende is voor het kopen van een woning. Dat is voor starters niet altijd eenvoudig, vooral niet in een tijd waarin de huizenprijzen hoger zijn dan ooit. Een starterslening, bovenop uw startershypotheek, kan dan uitkomst bieden. Wat is eigenlijk een starterslening en wat zijn de voordelen en nadelen van een starterslening?

Startershypotheek
Een startershypotheek is dus iets anders dan een starterslening. De startershypotheek is vergelijkbaar met een gewone hypotheek, maar, het woord zegt het al, bedoeld voor de doelgroep die zijn eerste woning gaat kopen. Het verschil met een gewone hypotheek zit in een aantal aanvullende mogelijkheden, die voor een andere hypotheek niet gelden. Mogelijkheden zijn aanvulling van het bedrag door uw ouder(s) door middel van een schenking, de mogelijkheid tot medeaansprakelijkheid van uw ouder(s) en het gebruikmaken van een starterslening. Op deze manier hebt u invloed op hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

Starterslening
De starterslening is dus een extra geleend bedrag, als aanvulling op de hypotheek. In feite is de starterslening een aanvullende hypotheek, bovenop de startershypotheek, die net dat extra beetje financiΓ«le ruimte geeft. Een starterslening is opgebouwd uit een annuΓ―teitenlening en een combinatielening. Voor beide delen geldt, dat u in de eerste drie jaar geen rente of aflossing hoeft te betalen; u hebt dus de eerste drie jaar geen extra maandlasten. U betaalt alleen de rente en de aflossing van de startershypotheek. Na drie jaar begint u rente en aflossing te betalen, tot de starterslening volledig is afbetaald.

Voordelen starterslening
De voordelen van het afsluiten van een starterslening op een rij:

  • Extra financiΓ«le ruimte om uw eerste woning te kunnen kopen.
  • Geen extra maandlasten gedurende de eerste drie jaar.
  • U mag de starterslening altijd boetevrij aflossen.
  • U blijft recht houden op hypotheekrenteaftrek op de starterslening.

Nadelen starterslening
Er zijn ook nadelen verbonden aan extra geld lenen.

  • De rente voor de starterslening is hoger dan de rente van een hypotheek. Ondanks dat u de eerste drie jaar geen extra maandlasten hebt, gaat u na die drie jaar fors meer betalen. Die financiΓ«le ruimte moet er wel zijn.
  • De rente die u uiteindelijk betaalt is niet fiscaal aftrekbaar.
  • Er geldt een maximum aan het te lenen geldbedrag.
  • U kunt niet in iedere gemeente terecht voor het aanvragen van een starterslening.
  • Een starterlening gaat om een subsidie waar ieder jaar een bepaald bedrag voor beschikbaar wordt gesteld. Is de pot leeg, dan hebt u helaas pech.
  • U moet voldoen aan de voorwaarden voor NHG, dus de hypotheek mag in 2021 niet hoger zijn dan 325.000 euro (zonder energiebesparende middelen).

Is een starterslening ook voor u interessant? Dat hangt af van uw situatie. Laat u daarom altijd goed voorlichten door de onafhankelijke adviseur van Midden Nederland Hypotheken. Onze adviseur kan u helpen de situatie goed in kaart te brengen, ook voor de langere termijn, waardoor u zeker weet of een starterslening als aanvulling op uw startershypotheek voor u een goede keuze is. Vul onderstaand contactformulier in voor onafhankelijk advies.

Neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.