Zzp en hypotheek
Het aantal zzp’ers in Nederland blijft groeien. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun dienstverband te beëindigen en voor zichzelf aan de slag te gaan. Een spannende stap, niet in de laatste plaats omdat dit gevolgen kan hebben voor een hypotheekaanvraag. Wat moet u als zzp’er weten?
Voorbereiding bij hypotheek aanvragen
Als zzp’er kunnen uw inkomsten nog wel eens fluctueren. Helemaal als u veel verschillende opdrachten en werkgevers hebt. De ene maand is het kaviaar, de andere maand een boterham met pindakaas. Bij wijze van spreken. Bij het aanvragen van een hypotheek wil de bank zo min mogelijk risico lopen. U gaat per slot van rekening een lening aan en de bank wil er zeker van zijn dat uw financiële situatie dusdanig goed is dat u de hypotheek ook daadwerkelijk kunt betalen. Uw financiële situatie wordt daarom helemaal doorgelicht. Hoeveel winst u de afgelopen jaren hebt gemaakt, wat de verwachtingen zijn binnen de branche waarin u werkzaam bent, of u schulden bij het BKR hebt. Op het moment dat u een hypotheek gaat aanvragen, is het raadzaam om uw administratie dus goed op orde te hebben.
Nationale Hypotheek Garantie
Bedenk ook alvast of u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt of niet. In het laatste geval kan de geldverstrekker vragen om de jaarcijfers. Een Inkomensverklaring Ondernemer hebt u nodig indien u kiest voor een hypotheek met NHG. Op een hypotheek met NHG loopt de bank minder risico. Mochten de zaken toch niet goed gaan en u moet de woning te verkopen, dan krijgt de geldverstrekker de garantie dat een eventueel verlies wordt gedekt.
Hypotheek als zzp’er
Omdat het aantal zzp’ers in Nederland sterk toeneemt, worden banken ook flexibeler met het afsluiten van een hypotheek voor deze doelgroep. Zoals gezegd wordt u financieel wel helemaal doorgelicht, maar dat houdt wel in dat u ook een hypotheek kunt krijgen indien u korter dan drie jaar zelfstandige bent. Er zijn namelijk geldverstrekkers die de inkomsten van de laatste twee jaar dat u in loondienst was meetellen. Er gelden wel enkele voorwaarden. U moet minimaal een jaar als zzp’er aan de slag zijn en uw toekomstperspectief moet ook positief zijn. Daarnaast kan het zijn dat de geldverstrekker extra voorwaarden opstelt als een renteopslag of een lagere maximale hypotheek.
Hypotheek bij arbeidsongeschiktheid
Als zzp’er bent u zelf verantwoordelijk voor uw inkomsten. Dit brengt een extra risico met zich mee. Bijvoorbeeld bij ziekte. Op het moment dat u niet meer kunt werken, ontvangt u ook geen inkomsten. Tenzij u goed verzekerd bent. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt dit risico af. Met deze verzekering bent u van een inkomen verzekerd op het moment dat u zelf niet meer in staat bent om te werken. Voor de geldverstrekker is deze verzekering van groot belang. Hiermee wordt het risico dat u niet meer in staat bent uw hypotheek te betalen verkleind en daarmee verhoogt u de kans op een hypotheek.
Als zzp’er is het dus heel goed mogelijk een hypotheek af te sluiten, waarbij geldt: hoe minder risico de geldverstrekker loopt, hoe groter de kans op een hypotheek