Skip to content

Barefoot woman on the wooden floor. Concept of the underfloor heating in the apartment.

Vloerverwarming uitschakelen om energie te besparen. Slim of toch niet?

Met de huidige energieprijzen wordt aangeraden de kachel twee uur voordat u naar bed gaat lager te zetten. Ook bij het verlaten van uw woning is dit het advies. Maar wat als u vloerverwarming hebt? Geldt dat daarvoor ook?

Langzame en geleidelijke verwarming

Vloerverwarming werkt anders dan radiotoren. Vloerverwarming verwarmt de vloer langzaam en geleidelijk door middel van buizen die in de vloer zijn aangebracht. Door deze gelijkmatige verwarming is uw ruimte in zijn geheel behaaglijk. Een vloerverwarming is over het algemeen al zuiniger dan de traditionele radiatoren. Verwarming via de vloer kost echter wel meer tijd dan verwarmen via radiotoren. Dat is ook precies de reden dat het niet verstandig is de vloerverwarming uit te zetten om energie te besparen.

Energie

Op het moment dat u de vloerverwarming uitzet, kost het heel veel energie om de ruimte weer op temperatuur te krijgen. Daarmee vervalt direct het voordeel dat u hebt om de verwarming ’s nachts uit te zetten. Er wordt aangeraden om de vloerverwarming maximaal 2 graden lager te zetten dan de temperatuur die u overdag hanteert. Dit geldt zowel voor de momenten dat u niet thuis bent als ’s nachts.

Slimme thermometers

Tegenwoordig hebt u veel slimme thermometers die u kunt instellen op een eco-stand. Dat zijn de momenten dat u afwezig bent of dat de ruimte niet verwarmd hoeft te worden. Stel deze dan in op maximaal 2 graden lager dan de reguliere temperatuur. Dan zit u altijd goed. Houd er ook rekening mee dat een vloerverwarming ongeveer een uur per graad nodig heeft om te verwarmen. Zorg daarom dat u de temperatuur op tijd op de juiste stand zet. Zo zit u er altijd warm bij.

Zomer en vloerverwarming

Hoe zit dat eigenlijk in de zomer? Omdat de verwarming in de zomer niet gebruikt hoeft te worden, kunt u in deze periode de vloerverwarming met een gerust hart laag of zelfs uitzetten. Zo voorkomt u dat hij toch nog aanslaat, bijvoorbeeld tijdens koudere nachten. Zodra de zomer voorbij is en de buitentemperatuur daalt, zet u de verwarming met kleine stapjes weer hoger. Op die manier voorkomt u dat de verwarming in één keer heel veel energie vraagt en zorgt u dat uw woning wel op tijd op temperatuur is.