Skip to content

Duurzame kantoren in opkomst

Er is iets opmerkelijks gaande in de zakelijke vastgoedmarkt. Na twee jaar van groei zagen we in 2023 weer een daling in het aantal vierkante meters kantoorruimte dat werd gehuurd of gekocht. Maar, tegelijk zagen we ook een stijgende lijn in de vraag naar duurzame kantoren Γ©n in de vraag naar grote oppervlaktes. Hoe zit dat?

Als NVM-Bedrijfsmakelaars hebben wij inzicht in de landelijke cijfers van de branche. Dat helpt ons om trends tijdig te signaleren, waardoor we onze zakelijke klanten beter kunnen adviseren. Uit die cijfers blijkt nu bijvoorbeeld dat het afgelopen jaar veel bedrijven hun verhuizingen uitstelden vanwege onzekere economische tijden. Het aanbod van kantoren is ook afgenomen, vooral de middelgrote kantoren. Maar hier zien we ook iets interessants: grote kantoren van meer dan 5.000 mΒ² werden juist meer verkocht en verhuurd! En ook al daalde de totale opname, zoals we dat noemen met 10%, de vraag naar duurzame kantoren is gestegen naar 78%. Dat is goed nieuws voor het milieu!

En wist u dat bijna driekwart van alle kantoren nu voldoet aan energielabel C? Dat komt door nieuwe regels die aansporen tot verduurzaming. Flexibele kantooroplossingen worden ook populairder, vooral omdat veel mensen hybride werken. Dus, investeren in duurzame kantoren op goede locaties kan zeker nu slim zijn. Het zorgt niet alleen voor groei, maar helpt ook om aan toekomstige regelgeving te voldoen.