Wat zijn de belangrijke zaken die onder andere in een koopovereenkomst worden opgenomen?
- De gegevens van de verkoper(s) en de koper(s), zoals naam en adres.
-
De gegevens van de woning die verkocht wordt, zoals het adres en de gegevens uit het Kadaster. Als er sprake is van erfpacht, moet dat ook worden opgenomen in de koopovereenkomst.
-
De verkoopprijs van de woning.
-
De datum waarop de eigendomsoverdracht bij de notaris plaatsvindt. Dan wordt de koper eigenaar, betaalt de koper de koopprijs en ontvangt de koper de sleutel van de verkoper.
-
Wie de kosten die bij de eigendomsoverdracht horen voor zijn rekening neemt (zoals overdrachtsbelasting en notariskosten), de verkoper of de koper. Meestal betaalt de koper deze, daarom wordt er ook doorgaans afgesproken dat de koper de notaris mag kiezen.
-
De hoogte van de waarborgsom en de datum dat de koper deze gestort moet hebben op de derdenrekening van de notaris. Gebruikelijk is een waarborgsom van 10% van de verkoopprijs. Een waarborgsom geeft de verkoper zekerheid dat de koper het huis kan betalen. In plaats van een waarborgsom kan de koper ook kiezen voor een bankgarantie. De bank staat dan garant voor die 10%.
-
De ontbindende voorwaarden die verkoper en koper hebben afgesproken. Met een ontbindende voorwaarde kan de koper in bepaalde gevallen nog van de koop af. Bijvoorbeeld als de geldlening door de bank wordt geweigerd of als de keuring daartoe aanleiding geeft.
-
Of verkoper wel of niet bekend is met de aanwezigheid van bepaalde onaangename zaken, zoals asbest en bodemverontreiniging.
-
Welke bijlagen er bij de koopakte horen, bijvoorbeeld: het eigendomsbewijs van de huidige eigenaren, de kadastrale kaart en het kadastrale uittreksel, VvE-documenten bij een appartement, de vragenlijst, de lijst van zaken.
Heeft uΒ eventuele vragen over een koopovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Gepubliceerd op 22 augustus 2024