Dit zijn de nieuwe huurregels vanaf 1 juli
Een grote verandering op de huurmarkt. De huur van middenhuurwoningen wordt vanaf 1 juli ook bepaald via een puntenstelsel, net zoals nu bij sociale huurwoningen het geval is.
Een woning krijgt punten voor bijvoorbeeld de oppervlakte, de energiezuinigheid en de afwerking van de keuken of badkamer. Hoe groter, duurzamer en luxer een woning, hoe meer punten en dus hoe hoger de huur mag zijn.
Tot nu toe mochten huurders in de vrije sector (vanaf 879,66 euro) de huurprijs van een woning naar eigen inzicht bepalen. Huurders betaalden daardoor regelmatig meer dan de woning eigenlijk waard was. Ook stegen huurprijzen vaak fors bij een bewonerswissel, waardoor huurhuizen steeds duurder werden.
Maximale huur
De wet Betaalbare huur brengt daar nu verandering in. Woningen die 144 tot en met 186 punten krijgen, vallen voortaan onder de categorie middenhuur. Daarvoor geldt een maximale huurprijs tot 1.157,95 euro.
De maximale huurprijs geldt voor nieuwe contracten, dus contracten die zijn afgesloten op of na 1 juli 2024. Bij woningen tot en met 143 punten β in de regel kleine, oudere en niet duurzame huurwoningen β verandert soms ook iets voor bestaande contracten. Klopt de huur niet met het puntenaantal? Dan moet de huur in sommige gevallen direct of anders na een jaar omlaag.
De Jonge
Minister Hugo de Jonge, die de wet indiende, verwacht dat er door de wetswijziging zo’n 113.000 huurwoningen in het middensegment bijkomen. Ook denkt hij dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro omlaag gaat. Tegenstanders zijn bang dat verhuurders hun woningen verkopen, omdat ze er niet meer genoeg aan kunnen verdienen.
Einde aan tijdelijke huurcontracten
Naast de Wet Betaalbare huur is vanaf 1 juli ook de Wet vaste huurcontracten ingegaan. Verhuurders mogen hierdoor alleen nog nieuwe huurcontracten voor onbepaalde tijd afsluiten, op een paar uitzonderingen na.
Zo blijft het mogelijk om tijdelijke huurcontracten te geven aan bijvoorbeeld studenten. Voor lopende contracten verandert er niets. Als die contracten aflopen, kunnen ze alleen nog voor onbepaalde tijd verlengd worden.
Gepubliceerd op 17 juli 2024