Skip to content

default

Permanent in een vakantiehuis: slim of niet?

De woningnood is hoog. Eind 2024 kwam woonminister Mona Keijzer (BBB) daarom met een oproep aan gemeenten om het permanent wonen op een vakantiepark te gedogen. Is dat een goede oplossing? Of vergroot dat juist het probleem?

Momenteel wonen in ons land volgens het CBS minstens 60.000 mensen permanent op vakantieparken. In de gemeente Barneveld zou het gaan om enkele honderden mensen. In de regel is dit niet toegestaan en de gemeente handhaaft hier ook op.

Bewonen vakantiewoning

Reden hiervoor? “Hier zijn de parken niet voor bedoeld. Sommige recreatiewoningen zijn niet gebouwd om jaarrond te bewonen en ook de faciliteiten op de parken zijn niet toereikend”, aldus makelaar Aart-Jan van Wijncoop.

Recreatieve voorzieningen

Daarnaast vreest men dat de parken minder aantrekkelijk worden voor de toerist. Dit terwijl kortdurende verblijven economisch en maatschappelijk meerwaarde hebben. Zo bleek onlangs nog uit een rapport van de organisatie Vitale Vakantieparken dat er door toeristen in de gemeente Barneveld zo’n 46 miljoen wordt besteed per jaar en dat geld blijft volgens de onderzoekers grotendeels in de regio. Een belangrijk argument voor de gemeente om juist te investeren in recreatieve voorzieningen en kortdurende verblijven.

“Al wordt er uiteraard een uitzondering gemaakt voor overbrugging van een bepaalde periode”, weet Aart-Jan. “Denk aan tijdelijke verhuur in afwachting van de oplevering van een nieuwbouwwoning, bij calamiteiten als brand in de eigen woning of bepaalde zorggevallen. Daar zijn gewoon gedoogprocedures voor binnen de gemeente.”

Gepubliceerd op 13 februari 2025