Skip to content

‘Ga zoveel mogelijk naar buiten’

Beddenspecialist Van Veldhuizen geeft tips bij vroeg opstaan

Heb je moeite om ’s ochtends vroeg op te staan? Beddenspecialist Van Veldhuizen legt uit hoe dat komt en geeft tips (waarin je ogen een hoofdrol spelen!).

Voor veel mensen geldt dat opstaan in de zomer een stuk makkelijker gaat dan in een herfstmaand als november. Licht speelt daarin een belangrijke rol, legt Elibert van Veldhuizen uit. “In de winter hebben we meer slaap nodig dan in de zomer. In ons lichaam worden hormonen aangemaakt die dit ritme regelen. Melatonine maakt ons slaperig, terwijl cortisol ons juist wakker houdt. De aanmaak van melatonine begint wanneer het donker wordt en gaat de hele nacht door. Zodra het weer licht begint te worden komt de productie van cortisol op gang.”

Wat kan je eraan doen?

Je ogen moeten voldoende daglicht opvangen wil je lichaam cortisol produceren. “Daarvoor kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van een daglichtlamp. Deze lamp heeft een lichtintensiteit die vergelijkbaar is met direct zonlicht. Een andere mogelijkheid is een lichtwekker. Het licht uit de lamp wordt langzaamaan steeds feller, waardoor je geleidelijk wakker wordt.”

Hoewel lampen een fijn hulpmiddel zijn, gaat er niets boven natuurlijk daglicht. “Ga daarom zoveel mogelijk naar buiten. Iedere dag 15 tot 30 minuten maakt al verschil.”

www.beddenspecialist.nl/vanveldhuizen