Skip to content

Heerlijk de ruimte aan de Lunterseweg

Jong gezin koopt ruime kluswoning

Het zal niet vaak voorkomen, een klushuis met 300 vierkante meter vloeroppervlak dat wordt gekocht door een stel waarvan de helft (de heer des huizes) de woning niet eens met eigen ogen heeft gezien. “Hij vertrouwt me blindelings.”

Hazeleger moet er zelf een beetje om lachen als ze terugblikt naar een jaar geleden. Maar voor haar als vrouw met twee rechterhanden én echtgenote van een voormalig internationaal vrachtwagenchauffeur is het eigenlijk niets nieuws, vertelt ze. Sterker nog, het is de derde keer dat ze een woning hebben gekocht die haar man Anton alleen op papier heeft kunnen bekijken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij niet betrokken is, want kijken op Funda is een passie die ze al jarenlang delen.”Hij belde me vorig jaar vanuit de vrachtwagen of ik deze woning aan de Lunterseweg al had gezien. Ja dus. Snel een bezichtiging regelen via Midden Nederland Makelaars, vonden we allebei.”

Thuisgevoel

Toen ze werd rondgeleid door makelaar Andries Mulderij, kreeg ze meteen het echte thuisgevoel, vertelt Jantine. “Natuurlijk zag ik dat er ontzettend veel aan verbouwd moest worden. Het binnen- en buitenschilderwerk was niet onderhouden. Een deel van de woning was slecht geïsoleerd. En natuurlijk waren er nog veel meer klusuitdagingen. Maar ik zag ook meteen dat het in potentie een karaktervol huis was voor ons gezin.” Hun eigen woning in woonwijk De Burgt werd in no time verkocht en in oktober kregen ze de sleutel in handen. “Ons eerste doel was om het huis leefbaar te maken, zonder dat alles ineens af hoefde te zijn.” De oranje houten woonkamervloer bleek na een schuurbeurt een prachtige eikenkleur te hebben. De ketel werd vervangen, alles binnen werd geschilderd en de bovenverdieping werd voorzien van nieuwe vloeren. De grootste metamorfose? De tuin, die van een verwilderde ruimte werd omgetoverd tot een frisse, groene oase. Klussen kon ze al, maar Jantine heeft in de afgelopen maanden ontzettend veel bijgeleerd, vertelt ze. “Ik krijg bovendien veel hulp van vrienden, en ik heb een vader met veel verstand van bouwen. Hij geeft me tips over hoe ik het kan aanpakken. En natuurlijk heb ik tijdens het klussen veel op YouTube gekeken, dat is echt mijn beste vriend geworden!”

Volle kracht vooruit

Haar man heeft inmiddels een kantoorbaan en is sinds een jaar elke avond ‘gewoon’ thuis. Samen steken ze waar werk en gezin het toelaten tijd en energie in de woning. “In de zomer hebben we even een pauze genomen. Gewoon even niks doen, uitrusten en genieten van de ruimte die we hier hebben. Maar inmiddels gaan we weer met volle kracht vooruit. De grootste operatie is de deel achter het huis, waar we een compleet nieuwe woonkeuken gaan realiseren. Daar zal wel een paar jaar overheen gaan. We hebben nu al een oude maar prima keuken waarin alles het doet. Gelukkig kan ik prima leven met rommel en interesseert het me bijvoorbeeld echt weinig dat er geen verf zit op sommige kozijnen. Alles op zijn tijd. We hebben er lol in, en daar gaat het om.”