Skip to content

‘Beweging in markt woonboerderijen’

Samen met een team van agrarisch en landelijk specialisten assisteert makelaar Mariëlle van Panhuis van Midden Nederland Makelaars dagelijks bij de aan- en verkoop van agrarische bedrijven en woonboerderijen. Een baan waar ze als klein meisje al van droomde! 
Waar houden agrarisch makelaars zich mee bezig?
Ze staan natuurlijk boeren bij in de aan- en verkoop van agrarische bedrijven en grond, maar het werk is veel meer dan dat. Denk aan de verkoop van woonboerderijen, landhuizen, campings, loonwerkbedrijven, horecabedrijven en andere objecten in het buitengebied. Bovendien kan je bij ons terecht voor wijziging van een bestemmingsplan, onteigening, sloopmeters, productierechten, taxaties en vele andere diensten.
Staan er veel (woon)boerderijen te koop?
Momenteel is er beperkte dynamiek in deze markt. Er is dus weinig doorstroom. De verwachting is dat dit binnen afzienbare tijd zal veranderen in verband met de nieuwe stoppersregeling die in de pijplijn van de overheid zit en die betrekking heeft op verlaging van de stikstofdepositie op natuurgebieden. Dat zal waarschijnlijk met name oudere agriërs over de streep trekken om te stoppen met hun activiteiten, wat verhuizingen met zich meebrengt.
Wat komt daar zoal bij kijken?
Deze mensen wonen vaak al generaties lang op dezelfde plek. Een bedrijfsbeëindiging en/of verhuizing gaat vaak gepaard met veel emoties. Ze kunnen hun huis en land verkopen, bijvoorbeeld aan een ontwikkelaar. Of, zoals dat tegenwoordig vaak gebeurt en waar veel vraag naar is, aan een zzp’er die er een bedrijfshal bouwt en er zelf gaat wonen. Soms is er ook de  optie om de woonboerderij te verkopen, de schuren en agrarische bedrijfsruimtes te slopen en daar een tweede woning te bouwen en daar zelf te gaan wonen.
Wat maakt dit werk leuk voor jou?
De diversiteit en het contact met de mensen. Er komt zoveel bij kijken, zeker met landelijk vastgoed. Je gaat aan tafel met adviseurs, maakt in de meeste gevallen kennis met familieleden en vaak is de gemeente betrokken in verband met het bestemmingsplan.Het is grappig; als klein meisje wilde ik al makelaar worden. Ik knipte advertenties van woningen uit en vroeg aan mijn ouders wat een parterre was, of een kamer en suite. Niet voor niets wilde ik de opleiding tot makelaar volgen, maar mijn ouders vonden het destijds verstandiger om me wat breder te oriënteren. Daarom ben ik Bedrijfskunde gaan doen. Ik heb stage gelopen bij Midden Nederland Makelaars en ben vervolgens in de binnendienst Agrarisch gerold. Inmiddels heb ik mijn makelaarspapiertje op zak en werk ik hier alweer geruime tijd met heel veel plezier.
Wat onderscheidt jullie in de woningmarkt?
Ik denk onze persoonlijke aanpak. We weten goed te luisteren en begeleiden klanten van a tot z in het hele traject. Met kennis van zaken, oog voor persoonlijke omstandigheden en bijkomende emoties. Bovendien komen we zelf uit deze omgeving, spreken de taal en delen dezelfde mentaliteit. Soms betrap ik me er op dat ik in een gesprek moeiteloos ‘plat’ ga praten!

Zorgeloos verkopen op het platteland?
De agrarisch makelaars van Midden Nederland Makelaars weten als geen ander dat de verkoop van een agrarisch bedrijf een complex project is. En dat het prettig én noodzakelijk is om samen te werken met een makelaar die de agrarische regelgeving kent. Die alles weet van milieuvergunningen, productierechten, sloopmeters en de rood-voor-roodregeling. En op de hoogte is van de gang van zaken in pluimveebedrijven, melkveehouderijen, varkensbedrijven en landbouwbedrijven. Verkoopplannen? Neem gerust contact op met Mariëlle of één van haar collega’s op 0342-420 966.

Vrijblijvend contact over de verkoop van uw huis

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze makelaars
  • Check

    Wat is uw huidige adres?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.