Skip to content

Kan ik zomaar een zwembad aanleggen?

Eén van de voordelen van wonen in het buitengebied? U heeft doorgaans alle ruimte rond uw (woon)boerderij of landelijke woning. Genoeg plek dus voor een zwembad. Maar mag u zo’n zwembad zomaar aanleggen?

Dat is iets waar kopers van een woning in het buitengebied vaak niet bij stilstaan. Toch is het wel belangrijk om dat goed uit te zoeken. In het buitengebied heeft grond namelijk niet automatisch een woonbestemming. Het kan zomaar zijn dat de plek waar u een zwembad wilt graven, een agrarische bestemming heeft. Dan moet u eerst het bestemmingsplan laten wijzigen voor u er straks een duik mag nemen. Levert het bestemmingsplan geen problemen op? Dan is het goede nieuws dat u in de meeste gevallen geen vergunning meer hoeft aan te vragen voor het aanleggen van een zwembad. Alleen als u uw zwembad wilt overkappen of wanneer uw woning een monument is, moet u wel langs het gemeentehuis.

Let tot slot niet alleen op wat u boven de grond ziet. Een zwembad gaat behoorlijk diep de bodem in. Daar kan u stuiten op funderingen, rioleringen, leidingen of boomwortels. Duik dus goed in de tekeningen en doe samen met uw zwembadbouwer onderzoek naar de plek waar u het zwembad wilt realiseren.