Skip to content

Warme grond te goedkoop verkopen?

Ik kom ze zo nu en dan tegen: boeren die hun grond zelf verkopen, zonder hiervoor een ervaren makelaar in te schakelen. Terwijl het niet raadzaam is om dat zelf te doen.
Vaak wordt gedacht dat grond eenvoudig te verkopen is. Je hebt immers niets te maken met gebouwen en de gebreken die hieraan kunnen kleven. En een boer kent zijn grond als geen ander, zo wordt er geredeneerd. Klinkt misschien logisch, maar toch is het niet raadzaam om dit zelf te doen. Want ondanks dat het makkelijk lijkt en je op die manier geld uitspaart doordat je geen makelaarskosten hebt, komt er meer kijken bij de verkoop van grond. 

Wat is warme grond?

Wat kan ik of één van mijn collega-rentmeesters/makelaars hierin toevoegen? We zijn in ons eigen werkgebied uitstekend op de hoogte van de marktprijzen, die per regio sterk kunnen verschillen. Maar we kennen ook de toekomstige planologische ontwikkelingen. Denk aan grond die in de toekomst wordt aangewend voor woningbouw of bedrijventerrein. Dit is vaak terug te vinden in structuurvisies of in bestemmingsplannen die gemaakt zijn door de overheid. Dit noemen we ‘warme grond’. Hoe eerder deze grond aan de beurt is om anders bestemd te worden, hoe warmer de grond is en hoe meer deze opbrengt.

 

Kies een expert

Helaas heb ik in mijn loopbaan meermalen meegemaakt dat een boer zelf grond verkoopt en dat voor een veel te lage prijs doet omdat hij onvoldoende op de hoogte is van de prijzen die voor dergelijke grond gemaakt worden.

Daarom is het altijd verstandig om bij verkoop van grond een deskundige in te schakelen. Hij of zij kijkt niet alleen of de prijs goed is, maar onderkent ook de juridische en fiscale gevaren die zijn klant loopt. Bovendien zorgt de deskundige ervoor dat er een goede en deugdelijke koopakte gemaakt wordt.

 

We helpen graag

Midden Nederland Makelaars heeft deze kennis in huis. Met onze decennialange ervaring helpen we graag om grond voor een goede en eerlijke prijs te verkopen!

Gepubliceerd op 5 oktober 2023