Skip to content

Aflossingsvrije hypotheek meenemen?

De aflossingsvrije hypotheek wordt steeds minder populair. Hypotheekverstrekkers dragen daar nog een steentje aan bij, door het verhogen van de opslagen bij deze hypotheekvorm. Is het ├╝berhaupt nog de moeite waard een aflossingsvrije hypotheek te overwegen?

De rentes van de aflossingsvrije hypotheek

Bij het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek lost u, zoals de naam al doet vermoeden, niet af op de hypotheek. Bij het afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek heeft u tegenwoordig geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Dat maakt de aflossingsvrije hypotheek al een minder voordelige hypotheek. Daarnaast is deze vorm een stuk minder voordelig is dan de lineaire hypotheek of de annuïteitenhypotheek.

De rentes van de aflossingsvrije hypotheek zijn niet gestegen, maar blijven bijna gelijk. Waardoor is de aflossingsvrije hypotheek dan toch minder voordelig dan de lineaire hypotheek of de annu├»teitenhypotheek? Het zit hem in het feit dat de rentes van de hypotheken waarop men moet aflossen w├ęl weer verder naar beneden gaan. Hierdoor wordt het verschil tussen de aflossingsvrije hypotheek en de hypotheek met aflossing steeds groter en wordt de aflossingsvrije hypotheek dus minder interessant.

RisicoÔÇÖs van een aflossingsvrije hypotheek

Banken hebben een reden om de aflossingsvrije hypotheek minder interessant te maken. Een aflossingsvrije hypotheek brengt namelijk risicoÔÇÖs met zich mee. De kans bestaat dat een hypotheek, aan het eind van de looptijd, niet kan worden afgelost. Dan moet u een nieuwe hypotheek nemen om de oude te kunnen aflossen. Hebt u al 30 jaar een hypotheek, dan komt u waarschijnlijk niet meer in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek, waardoor uw lasten stijgen. Indien u de pensioengerechtigde leeftijd (bijna) hebt bereikt, kunnen banken er zelfs voor kiezen geen hypotheek meer te verstrekken voor het huis waarin u nu woont. Reden hiervoor kan zijn dat uw pensioeninkomen bijvoorbeeld niet toereikend is. Met alle gevolgen van dien.

Financieel verschil aflossingsvrije hypotheek en lineaire hypotheek

Hoe groot is het verschil in wat u betaalt bij een aflossingsvrije hypotheek vergeleken met bijvoorbeeld een lineaire hypotheek? Is het tientjeswerk of gaat het om substanti├źle jaarbedragen? Het ligt eraan hoe lang u de hypotheek vastzet. Gaan we uit van een rentevaste periode van 10 jaar, dan is het verschil tussen een aflossingsvrije hypotheek en een lineaire hypotheek 0,20 tot 0,40%. Op een gemiddelde hypotheek van ÔéČ 250.000,- scheelt dat dan ongeveer ÔéČ 1.000,- op jaarbasis. Zet u de hypotheek voor 20 jaar vast, dan kan dit verschil zelfs oplopen tot 0,85%. Dit scheelt per jaar ruim 2000 euro. Verspreid over 20 jaar is dit ÔéČ 42.500,-. Het gaat dus om flinke bedragen.

Waarom hypotheek aflossen?

Kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is het minst interessant, omdat daarbij ook het recht op hypotheekrenteaftrek vervalt. Nog los van de hogere lasten. Bent u nu in het bezit van een aflossingsvrije hypotheek en gaat u deze verlengen, dan loont het de moeite een rekensom te maken om te weten wat uw toekomstige voordeel is. Bel voor een gratis en vrijblijvende afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur.