Skip to content

Bereid u vast voor op de Omgevingswet

Weer bereikte ons het nieuws dat de Omgevingswet is uitgesteld. Deze wet, die nu in januari 2024 in werking treedt, moet voor eens en altijd afrekenen met de wirwar aan wetten over onze leefomgeving. Maar hoe werkt het eigenlijk?

Voert u als bedrijf activiteiten uit die de directe leefomgeving beïnvloeden? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Denk aan sloop- en (ver)bouwwerkzaamheden, renovaties of het bevestigen van een alarmsysteem, reclamebord of lichtbak op uw bedrijfspand. De nieuwe Omgevingswet bundelt vanaf 2024 een lappendeken aan wetten en voorschriften in één wet. Het wordt er dus als het goed is makkelijker op voor ondernemers: er komt één digitaal loket waar bedrijven vergunningen kunnen aanvragen en projecten kunnen starten. Sneller zullen de procedures ook gaan: de overheid moet binnen 8 weken duidelijk maken of u een vergunning krijgt of niet. Daar staan nu nog maximaal 6 maanden voor.

De invoering van de Omgevingswet is al 5 keer uitgesteld. Maar van uitstel komt geen afstel. Het lijkt erop dat de wet per 1 januari 2024 in werking treedt. Bereid u daarom nu al voor en laat u niet verrassen. Dan blijft u straks zorgeloos ondernemen.