Skip to content

De looptijd van mijn hypotheek eindigt, wat nu?

Elke hypotheek heeft een looptijd. Deze is meestal 30 jaar maar kan ook korter zijn. Aan het einde van de looptijd moet u de resterende hypotheekschuld meestal in één keer terugbetalen.
Wanneer uw looptijd binnenkort eindigt, is het goed om alvast stil te staan bij de verschillende mogelijkheden die u heeft. De hypotheekverstrekker is u verplicht om drie maanden voor afloop u op de hoogte te brengen. Op deze manier heeft u genoeg tijd om te kijken wat u wil doen.
Bij sommige hypotheekvormen lost u tijdens de looptijd automatisch af, bij andere dient u de gehele hypotheek in één keer af te lossen aan het einde van de looptijd.

Aflossen bij verschillende hypotheekvormen

Aflossingsvrije Hypotheek
Bij deze hypotheekvorm betaalt u enkel de rente tijdens de looptijd van de hypotheek. Aan het einde van de looptijd dient u zelf het hypotheekbedrag af te lossen.
Annuïteitenhypotheek of Lineaire hypotheek
Aan het einde van de looptijd zijn beide hypotheekvormen afgelost. Het enige verschil is dat bij een lineaire hypotheek uw maandbedrag de gehele looptijd gelijk is. Waarbij u bij een annuïteitenhypotheek gedurende de looptijd steeds meer aflost.

De einddatum nadert, maar u kunt niet aflossen

Maar wat als u de resterende hypotheekschuld niet kan óf wil aflossen uit eigen middelen? Dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. Verlengen van de looptijd; of
  2. Oversluiten van de hypotheek

Ons advies: kom op tijd in beweging! Wilt u weten of verlengen van de looptijd mogelijk is, of oversluiten voordeliger is? De hypotheekadviseur van Midden Nederland Hypotheken helpt u graag bij het vinden van de juiste oplossing. Neem via onderstaand formulier contact met ons op of bel 0342-417375

 

Gepubliceerd op 27-09-2021

Neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.