Skip to content

Duurzaamheid en de waarde van uw bedrijfspand

Bij de waardebepaling van kantoren, bedrijfshallen en ander commercieel vastgoed is duurzaamheid tegenwoordig een belangrijk aandachtspunt. De wet- en regelgeving op dit gebied wordt namelijk steeds verder aangescherpt.

Zo moeten veel kantoren sinds 1 januari verplicht energielabel C hebben. De verwachting is dat in 2030 die grens opschuift naar energielabel A. Zulke ontwikkelingen beïnvloeden de waarde van bedrijfspanden. Een pand waarin u veel moet investeren om te voldoen aan toekomstige milieueisen, heeft bijvoorbeeld een lagere beleggingswaarde. En als uw pand hoge verbruikskosten heeft voor gas en elektra, drukt dat de huurwaarde. Bij zakelijke taxaties kijken we daarom tegenwoordig goed naar onder meer de energiezuinigheid van een pand.

MNM Taxaties

Wist u trouwens dat we sinds kort een aparte tak binnen MNM hebben voor het taxeren van zakelijk vastgoed? Die tak heet MNM Taxaties. Door de scheiding van onze taxatie- en makelaarsactiviteiten weet u als ondernemer, belegger of bank dat we de waarde van uw pand écht onafhankelijk en objectief beoordelen.  Onze taxateurs zijn NVRT- en TMI-gecertificeerd en RICS-geaccrediteerd. Ze kunnen u helpen aan een taxatie voor bijvoorbeeld de financiering van een pand, maar u kunt ook denken aan een bepaling van de huurwaarde, de beleggingswaarde of een balanswaardebepaling voor ondernemers die een pand van zakelijk naar privé willen overhevelen of het doen van een aangifte erfbelasting in verband met nalatenschap.