Skip to content

Hoe werkt een verbouwingshypotheek?

U wilt graag in uw huis blijven wonen, maar er wel het nodige aan veranderen. Bijvoorbeeld omdat het wel wat groter mag. Of omdat u een slaapkamer op de begane grond wilt. Of omdat u wilt verduurzamen. Dan kunt u misschien een verbouwingshypotheek afsluiten. Hoe dat werkt, leest u hier.

Een verbouwingshypotheek is niet een aparte hypotheekvorm. Het is vaak een tweede hypotheek die u afsluit. Of het is een verhoging van uw huidige hypotheek, die als doel heeft om de verbouwing van te betalen. Als uw op uw huidige hypotheek al hebt afgelost, kunt u dat bedrag vaak opnieuw weer lenen. Het voordeel daarvan is, dat u niet naar de notaris hoeft en dus kosten bespaart.

Overwaarde

Als u een hypotheek wilt afsluiten (of verhogen) voor een verbouwing, moet u in principe overwaarde hebben. Uw woning moet dus meer waard zijn dat het bedrag dat nog openstaat in uw huidige hypotheek.

Als u uw huis alleen maar wilt verduurzamen, bieden banken vaak wat meer ruimte. In alle gevallen moet u een nieuw taxatierapport laten maken. Daarin schat de taxateur in wat de waarde van het huis is na de verbouwing. Ook zal de bank opnieuw uw inkomen toetsen.

Alternatief

Als u uw bestaande hypotheek niet kunt verhogen en geen tweede hypotheek kunt afsluiten, kan een persoonlijke lening een alternatief zijn. In dat geval kijkt de bank alleen naar uw inkomen en niet naar de waarde van uw woning. Het nadeel van een persoonlijke lening is dat de rente meestal hoger is. Daar staat tegenover dat u geen extra kosten hoeft te maken. En als u het geld echt aan een verbouwing besteedt, mag u de rente op dit krediet ook gewoon aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting.

Spaargeld

U kunt natuurlijk ook uw spaargeld gebruiken voor uw verbouwing. De rente die u op spaargeld krijgt is immers een stuk lager dan de rente die u voor een lening moet betalen. Zorg er wel voor dat u altijd voldoende spaargeld overhoudt als buffer. Hoe hoog die voor u ongeveer moet zijn, kunt u uitrekenen bij het Nibud.

Subsidie

Als u bij een verbouwing ook gaat verduurzamen, kunt u meestal gebruik maken van subsidieregelingen. Zo betaalt de overheid tot maximaal 30% van de kosten als u tenminste twee energiebesparende maatregelen treft, zoals bijvoorbeeld vloer-, muur- of dakisolatie, HR++ glas of de aanschaf van een warmtepomp. Doet u maar één van die dingen? Dan komt u in aanmerking voor maximaal 15% subsidie. Meer hierover leest u op deze website.

Goed advies is belangrijk

Loop u met verbouwingsplannen en wilt u graag eens met een expert overleggen over de beste manier om die te financieren? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak met een adviseur van Midden Nederland Hypotheken. Die helpt u graag verder.

 

Gepubliceerd op 23 januari 2023