Skip to content

Hogere belasting voor bedrijfspand

Koopt u een bedrijfspand? Dan gaat u vanaf volgend jaar meer overdrachtsbelasting betalen. Het tarief stijgt van 8 naar 10,4 procent.

Die 10,4 procent is het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting. Het geldt niet alleen voor bedrijfspanden, maar ook voor bijvoorbeeld vakantiewoningen, tweede woningen en grond die bestemd is voor woningbouw.

Beleggingen minder aantrekkelijk

In die tweede woningen zit de oorzaak van de belasting-stijging. Op dit moment worden starters en doorstromers op de woningmarkt regelmatig afgetroefd door beleggers, die woningen kopen om ze vervolgens te verhuren. Door de overdrachtsbelasting te verhogen gaan beleggers meer betalen voor zo’n woning. Particulieren betalen zelf een verlaagd tarief aan overdrachtsbelasting. Dat tarief blijft 2%. Voorwaarde is wel dat ze zelf in het huis gaan wonen. Starters onder de 35 jaar betalen helemaal geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van hun eerste huis.

Hier betaalt u belasting over

De overdrachtsbelasting die u als ondernemer betaalt wordt berekend over de waarde van het bedrijfspand in het economisch verkeer. Dit is de hoogste verkoopprijs die u kunt krijgen als u de onroerende zaak te koop aanbiedt op de vrije markt. Daarbij is de peildatum het moment dat u de onroerende zaak in eigendom krijgt.