Skip to content

Huis kopen en eigen geld

U hebt eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Dat is geen nieuws. Maar hoe goed gevuld moet het spaarvarken zijn, wanneer u als starter op deze gespannen huizenmarkt een woning wilt kopen? Onze hypotheekadviseur maakt graag de berekening met u.

Financieringsadvies voor uw (eerste) koopwoning

Hebt u uw droomhuis gevonden? Dan staat de volgende uitdaging voor de deur, namelijk het vinden van een hypotheek én eigen geld. Sinds 1 januari 2018 financieren hypotheekverstrekkers nog tot 100% van de waarde van de woning. Extra kosten zoals overdrachtsbelasting, taxatiekosten en notariskosten moet u als koper betalen uit eigen middelen. En is het aankoopbedrag van uw droomhuis hoger dan het maximale bedrag dat u aan hypotheek kunt krijgen? Dan is een goedgevuld spaarvarken dus zeker nodig.

Maximale hypotheek en verdere voorbereiding

De vraag naar koopwoningen is momenteel vele malen groter dan het aanbod. Om een serieuze kans te maken is snel handelen een vereiste. Zorg daarom, zeker als starter, dat u goed voorbereid start aan uw zoektocht naar een koopwoning. Zorg dat u weet hoeveel u maximaal kunt lenen. Hoeveel eigen geld u nodig hebt om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn:

  • Inkomen. Op basis hiervan wordt uw maximale hypotheek vastgesteld.
  • De regio waarin u wilt kopen.
  • Het aantal vierkante meters dat u wilt kopen.

Huis kopen zonder eigen geld?

Spaargeld is dus belangrijk om te hebben bij het kopen van een eerste huis. Heeft u niet de beschikking over spaargeld, dan zijn er soms mogelijkheden rondom schenken. Bijvoorbeeld dat ouders of andere familieleden u een bedrag schenken. De overheid heeft een aantal schenkingsvrijstellingen vastgesteld, waardoor u hierover geen belasting hoeft te betalen. Vraag de hypotheekadviseur van Midden Nederland Hypotheken naar de mogelijkheden.