Skip to content

Huur en koop op bedrijventerrein De Valk

Huur en koop op bedrijventerrein De Valk

De Valk, het op één na grootste bedrijventerrein van de gemeente Barneveld, haalt zelden de spotlights. Toch is het terrein zeer geliefd bij ondernemers. Ook vind je er de winnaars van de coronacrisis.

Als je aan bedrijventerreinen in de gemeente Barneveld denkt, komen Harselaar, Puurveen of De Briellaerd waarschijnlijk het eerst in je op. De Valk, gelegen aan de oostkant van Barneveld, is een bedrijventerrein dat over het algemeen wat minder aandacht oogst.

Maakbedrijven
En dat is onterecht, vindt bedrijfsmakelaar Paul van de Koot van Midden Nederland Bedrijfsmakelaars. “Met een oppervlakte van 19 hectare is het een groot terrein, met een flinke bedrijvigheid in de lichtere milieucategorieën. Denk bijvoorbeeld aan badkamerzaken, keukenbedrijven en meubelbedrijven, maar ook metaalbedrijven en installateurs, schadeherstellers en autobedrijven huren er een bedrijfspand of hebben er een pand gekocht.”

Juist die ‘maakbedrijven’ komen de coronacrisis relatie goed door, sommigen van hen groeien zelfs. Ook in andere opzichten is De Valk gewoon een heel succesvol bedrijventerrein te noemen. Zo is de werkgelegenheid er relatief hoog, de leegstand er zeer laag en zijn er met bijvoorbeeld Van Manen WTC, Vink, Van Iwaarden, Top Deuren, Coffee@Work, P-Services en de BDU diverse grote regionale of zelfs landelijke spelers te vinden.

Huur en koop bedrijfsruimte
Veel toonaangevende Barneveldse bedrijven zijn ooit begonnen op het bedrijventerrein. Van Delen Telecom, Van Reenen Transport, Hazeleger Kaas, Van Essen van Raay? Ze hebben hun roots op De Valk. “In die zin zou je het ook kunnen typeren als een doorstroomterrein”, zegt Paul van de Koot. “Je vindt hier ook wat kleinere units en bedrijfspanden voor zzp’ers en startende bedrijven. Een deel daarvan groeit na verloop van tijd elders verder.”

Bedrijventerrein De Valk is inmiddels enkele decennia oud. Toch heeft het huren of kopen van een bedrijfspand op het terrein op ondernemers nog altijd een grote aantrekkingskracht. “Iedere keer dat er een pand op de markt komt, is dat in no time weer verhuurd of verkocht. Hoe dat komt? Meerdere factoren spelen hierin een rol. Denk aan de aanwezigheid van volumineuze detailhandel, wat interessant is voor woongerelateerde bedrijven. Maar ook aan de aanwezigheid van kavels met bedrijfswoningen of de mogelijkheid om zo’n woning te realiseren en de ligging dichtbij het centrum. Ondanks dat je dat op nieuwe bedrijventerreinen niet veel meer ziet, is daarvoor nog steeds wel degelijk interesse.”

Ook de goede bereikbaarheid speelt mee voor de snelle verhuur en verkoop van de panden op De Valk, vertelt Van de Koot. De stations Barneveld-Centrum en Barneveld-Zuid liggen op loopafstand en met de auto ben je zo op de A1 of de A30. “Als straks de oostelijke rondweg om Barneveld wordt gerealiseerd, is De Valk alleen maar nóg beter bereikbaar. Het zou wel een goede zaak zijn als het terrein een keer gerevitaliseerd wordt, waarbij onder meer aandacht wordt besteed aan parkeervoorzieningen en de infrastructuur. Verder zie je dat vastgoedeigenaren en ondernemers, met oog op de naderende energietransitie, langzamerhand het initiatief nemen om panden te verduurzamen en te vernieuwen.”

Zo staat De Valk misschien wel aan het begin van een tweede jeugd. Midden Nederland Bedrijfsmakelaars begeleidt regelmatig transacties op het bedrijventerrein. Het was betrokken bij de verhuizing van P-Services, vakgarage Verheul, en onlangs van Van Dam ComputerService, naar de Voltastraat op De Valk.