Skip to content

Inflatie

De inflatie is in de afgelopen maanden de pan uitgerezen. In september noteerde het CBS een percentage van bijna 15%! Dat is sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw niet voorgekomen. Maar wat is inflatie precies en hoe ontstaat het? En belangrijker: hoe lang blijft die nog zo hoog?

Kort gezegd is inflatie de waardevermindering van geld. Een inflatie van 10% betekent dat de kosten voor levensonderhoud gemiddeld 10% hoger zijn geworden. Dat wat u vroeger voor € 1,00 kocht, kost nu dus € 1,10. Op zulke kleine bedragen lijkt dat mee te vallen, maar met een volle boodschappenkar gaat u het verschil wel merken!

Minder voor meer

Inflatie is dus eigenlijk een ander woord voor armer worden. Want als u inkomen niet stijgt en u moet meer betalen voor boodschappen, energie, kleding en andere aankopen, dan houdt u minder geld over. Sterker nog, als u eerder maar net kon rondkomen, lukt u dat nu niet meer en moet u bezuinigen.

Energieprijs

De hoge prijzen van energie zijn een belangrijke oorzaak bij het oplopen van de inflatie. Als u een variabel energiecontract hebt of uw contract dit jaar hebt overgesloten, dan ziet u dat aan uw maandelijkse kosten.

Maar de energieprijs werkt ook op andere vlakken door. Fabrikanten zijn meer geld kwijt aan energie om hun producten te maken, transportbedrijven aan brandstof om hun vrachtwagens op de weg te houden. Daardoor stijgen ook de prijzen in de winkels.

Wat kunt u doen?

Zelf kunt u er weinig meer aan doen dan extra op uw uitgaven letten. Een handig hulpmiddel daarbij is een (digitaal) huishoudboekje. De kans is groot dat uw bank zo’n huishoudboekje gratis aanbiedt. En op de website van Wijzer in geldzaken vindt u een overzicht van nog veel meer digitale huishoudboekjes.

Inmiddels heeft het kabinet besloten om de koopkracht voor veel huishoudens in 2023 deels te repareren.