Skip to content

Kosten om rekening mee te houden bij aankoop van uw eerste woning

Het kopen van uw eerste eigen woning is natuurlijk heel spannend. Logisch ook, want het is niet zomaar de eerste de beste aankoop en er komt financieel gezien ook een heleboel bij kijken. Kosten waar u bijvoorbeeld rekening mee moet houden zijn advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur, taxatiekosten om de financiering voor de woning aan te kunnen vragen, maar ook notariskosten, kosten voor een eventuele bouwkundige keuring en kosten voor de aankoopmakelaar. Daarnaast kunt u sinds drie jaar geleden eigenlijk geen woning meer kopen zonder deels eigen geld te moeten inleggen. Dat komt doordat de spelregels rondom hypotheken zijn aangepast. U mag nu maximaal 100% van de koopsom lenen. Bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing of kosten koper kunt u dus niet meer meefinancieren in uw hypotheek. Bij Midden Nederland Hypotheken begrijpen we dat er veel op u af komt en dat u waarschijnlijk vragen hebt rond het kopen van uw eerste eigen woning. Neem gerust contact met ons op, wij gaan graag met u in gesprek.

Aftrekbare kosten
Er zijn bepaalde kosten die u één keer mag aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin u de kosten hebt betaald. U mag alleen kosten aftrekken voor het deel van uw hypotheek of lening dat te maken heeft met uw eigen woning. Dit geldt voor bijvoorbeeld om de woning te kopen, te onderhouden of te verbeteren. Denk hierbij onder andere aan advies- en bemiddelingskosten voor uw hypotheekadviseur, notariskosten voor de hypotheekakte en kadastrale rechten voor de hypotheekakte. Maar ook taxatiekosten om de lening te verkrijgen en eventuele kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie zijn posten die u eenmalig mag aftrekken in de belastingaangifte. Indien u voldoet aan bepaalde voorwaarden, Is ook de rente over uw hypotheek aftrekbaar.

Nietaftrekbare kosten
Kosten die niet aftrekbaar zijn, zijn bijvoorbeeld makelaarscourtage, notariskosten, overdrachtsbelasting en kadastrale rechten voor de koopakte, verbouwingskosten.

Wilt u meer informatie of onafhankelijk hypotheekadvies? Vul onderstaand contactformulier in.

Neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.