Skip to content

Lenen voor panelen blijft interessant

De energieprijzen stijgen en daardoor denken veel kopers en woningbezitters na over zonnepanelen. Logisch, want u verdient ze snel terug en profiteert van lagere maandlasten. Kan u die zonnepanelen meefinancieren in uw hypotheek? En hoe zit het met de salderingsregeling?
Daar geef ik regelmatig uitleg over in hypotheekgesprekken. Het goede nieuws is dat u bij aankoop van een woning inderdaad extra kunt lenen om zonnepanelen op uw dak te leggen: tot 6 procent van de waarde van uw woning en met een maximum van 9.000 euro. Heeft u al een woning? Dan is het vaak mogelijk om uw bestaande hypotheek te verhogen. Ook zijn er mogelijkheden zoals duurzaamheidshypotheken en duurzaamheidsleningen. Houd wel rekening met lange wachttijden voor het leveren en installeren van zonnepanelen. Vaak loopt uw verduurzamingsdepot 2 jaar. Daarbinnen moet het lukken om zonnepanelen op uw dak te krijgen, maar vraag toch op tijd offertes aan. Kies daarbij altijd voor gerenommeerde partijen met een keurmerk (Zonnekeur) of een leverancier die is aangesloten bij een branchevereniging.

 

Het plaatsen van zonnepanelen is voorlopig nog zeer interessant. Tot 2025 blijft jouw energiemaatschappij namelijk de zonne-energie die u teruglevert aan het net volledig wegstrepen tegen de energie die u nodig heeft als de zon niet schijnt. Hierdoor betaalt u op jaarbasis minder energiebelasting en btw. Zo verdient u uw zonnepanelen nog sneller terug. Vanaf 2025 wordt deze salderingsregeling stapsgewijs versoberd. U mag dan steeds een kleiner deel van de stroom die u opwekt verrekenen met de stroom die u afneemt. In 2032 moet de salderingsregeling helemaal afgebouwd zijn.

 

Geplaatst op 15-9-2022