Skip to content

Unrecognizable businessman using calculator to find out income and outcome. He counting company finances. Male hands with pen pushing button at desk. Investment or paperwork concept

Mag u extra aflossen op uw hypotheek?

Door de lage spaarrente lijkt het aantrekkelijk om extra af te lossen op de hypotheek. Extra aflossen kan verstandig zijn, maar let wel op de nadelen en op de maximaal toegestane aflossing per jaar.
U kunt uw hypotheeklasten verlagen door met spaargeld een deel van de hypotheek af te betalen. Hierdoor zakken uw maandlasten voor de rest van de looptijd van de hypotheek. Helaas heeft het ook nadelen. U heeft namelijk minder belastingvoordeel, maar dat is niet het grootste nadeel.

Is extra aflossen verstandig?

Door het gebruiken van spaargeld om extra af te lossen, verlaagt u de hypotheekschuld. Een lagere hypotheekschuld zorgt ook weer voor lagere maandlasten. Vooral als u een aflossingsvrij deel in uw hypotheek hebt, kan extra aflossen verstandig zijn. Een aflossingsvrije hypotheek blijft namelijk altijd bestaan totdat u het huis verkoopt. Een afbetaalde hypotheek zorgt voor financiële rust en ruimte. Vooral met een hoge hypotheekrente kunt u veel besparen door extra af te lossen.

Sta ook open voor de nadelen

Geld gebruiken om in uw hypotheek te steken moet een weloverwogen beslissing zijn. Het geïnvesteerde geld kunt u namelijk niet eenvoudig terughalen wanneer u het geld voor andere dingen nodig hebt. Een ander nadeel is dat het voor veel huiseigenaren maar een kleine besparing op de maandlasten geeft. Met een hypotheekrente van 2% zorgt een extra aflossing van €1.000 voor een besparing van minder dan €2 per maand. Profiteert u nu van hypotheekrenteaftrek? Door extra aflossingen vermindert dit voordeel.

Voordeel is afhankelijk van hypotheekvorm

Met sommige hypotheekvormen wordt extra aflossen zelfs afgeraden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een spaarhypotheek en een bankspaarhypotheek. In deze hypotheekvormen wordt de aflossing van de schuld opgebouwd in een verzekering of op een rekening. Bij deze hypotheken kan het verstandiger zijn om extra geld te storten op de rekening of in de verzekering. Overleg altijd eerst met de hypotheekadviseur voordat u extra aflossingen overmaakt aan de bank.

Investeer in duurzaamheid

In plaats van aflossen kunt u uw spaargeld ook gebruiken voor het verduurzamen van uw huis. De energiekosten stijgen naar verwachting de komende jaren, dus kan investeren in isolatie, zonnepanelen en/of een warmtepomp uit. De focus vanuit de overheid ligt op het verduurzamen van woningen. Spaargeld investeren in een doel dat zich (ruimschoots) terugbetaalt, is een effectieve manier om huiseigenaren te stimuleren om hun woning te verduurzamen. Een investering voor een energiezuinigere woning kan een grotere besparing per maand opleveren dan extra aflossen op uw hypotheek.

Hoeveel mag u extra aflossen?

Per jaar mag u in de meeste hypotheken maximaal 10% aflossen. Er zijn ook banken die een grotere mate van vrijheid geven met een maximum van 20%. Er zijn zelfs banken waar u onbeperkt mag aflossen, mits u dit van uw eigen geld doet. Dit percentage mag u berekenen over de oorspronkelijke hypotheekschuld. Als u in het verleden een hypotheek hebt afgesloten van €250.000, mag u dus in de meeste gevallen €25.000 per jaar aflossen. Overweegt u om extra af te lossen op uw hypotheek? Laat u dan goed voorlichten door uw financieel adviseur.

 

Gepubliceerd op 4 mei 2023