Skip to content

Met een extra hypotheek uw huis energiezuiniger maken

Het verduurzamen van uw huis kost geld. Als u het benodigde bedrag niet beschikbaar hebt, kunt u een extra hypotheek op het huis nemen. Met behulp van de overwaarde kunt u namelijk investeren in een energiezuiniger huis.

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen hard gestegen. Dit biedt mogelijkheden als u plannen hebt om in uw huis te investeren. U kunt namelijk een extra hypotheek op het huis nemen. Hierdoor kunt u tegen een naar verhouding lage rente een bedrag lenen om uw energielasten voor de toekomst te verlagen. Wat is er mogelijk en hoe werkt het?

Wat zijn de voorwaarden voor het afsluiten van een tweede hypotheek?

De extra hypotheek vraagt u aan bij de bank waar ook uw huidige hypotheek loopt. Er gelden twee belangrijke voorwaarden waar u aan moet voldoen. Ten eerste moet uw huis voldoende overwaarde hebben voor het verstrekken van de extra lening. Bij het bepalen van de waarde wordt er uitgegaan van de waarde van het huis na de verbouwing. De tweede voorwaarde is dat uw inkomen hoog genoeg is om de extra maandlasten te betalen. Dit moet u bijvoorbeeld met loonstroken en een werkgeversverklaring aantonen.

Een extra hypotheek op het huis nemen – Hoe pakt u het aan?

Na een adviesgesprek met uw hypotheekadviseur vraagt de adviseur een voorstel op bij de bank. De adviseur kijkt ook gelijk of een extra hypotheek financieel haalbaar is. Als u met de offerte akkoord gaat, wordt het afsluiten van de hypotheek in gang gezet. Waarschijnlijk moet u het huis nog laten taxeren en u betaalt ook kosten aan de hypotheekadviseur om de extra hypotheek te regelen. Tot slot moet u naar de notaris die de extra hypotheek officieel maakt en aan uw huis koppelt.

Vanuit een depot kunt u de kosten van het verduurzamen betalen

Om te voorkomen dat u het extra geleende bedrag anders uitgeeft, zet de bank het bedrag uit de tweede hypotheek in een depot. Dit is een geblokkeerde bankrekening waarvan u de rekeningen van het verduurzamen kunt betalen. Alle kosten die u maakt voor het verduurzamen kunt u rechtstreeks vanuit het depot laten betalen. Of u schiet de kosten eerst zelf voor en verrekent het vervolgens met het geld in het depot.

Met de besparing op de energiekosten de hypotheeklasten betalen

Het ideale is dat u met de besparing op de energiekosten de extra hypotheeklasten betaalt. U zorgt dus voor een duurzamer huis en het gaat u geld opleveren. Een mooie bijkomstigheid is dat de waarde van uw huis ook stijgt door de investering. Mogelijk kunt u zelfs het energielabel van het huis verbeteren. Na de investering bent u ook beter bestand tegen verdere stijgingen van de energielasten.

Een energieadviseur kan u adviseren over de meest rendabele investeringen in uw huis. Zo haalt u de maximale besparing uit uw investering.