Skip to content

MNM weet raad bij verhuren van uw bedrijfspand aan niet-btw-plichtige huurder

Wel of geen btw over de huurprijs van een bedrijfspand? Voor veel verhuurders en huurders van bedrijfsonroerendgoed blijft het lastige materie. Zeker als er niet-btw-plichtige huurkandidaten betrokken zijn in het proces.

Eerst maar eens het uitgangspunt. De verhuur van een winkel, kantoor of bedrijfshal is van rechtswege vrijgesteld van btw. Tóch wordt er over het algemeen btw berekend over de huurprijs van een bedrijfspand. Een ondernemer die een bedrijfspand huurt, is namelijk meestal zelf btw-plichtig en kan de btw dus verrekenen met de fiscus. Verhuurder en huurder zullen daarom meestal opteren voor een btw-belaste verhuur.

Voor de wet ben je btw-plichtig als je voor ten minste 90% btw-belaste prestaties verricht. Stichtingen, sportclubs, onderwijsgerelateerde instellingen, (semi-)overheden en zorginstanties doen dat meestal niet. Zij zijn dus geen onderneming in de zin van de wet en dus niet btw-plichtig.

Bedrijfspand verhuren aan niet-btw-plichtige

Wat als je nu als verhuurder een huurkandidaat treft die niet btw-plichtig is? Laatst hadden we zo’n situatie toen een stichting interesse toonde om een bedrijfspand te huren. Het lijkt logisch om dan vrij van btw te verhuren, maar dat kan wel eens te kort door de bocht zijn.

Btw over de huurprijs van een bedrijfspand?

Als een verhuurder een bedrijfspand laat bouwen, moet er namelijk btw worden betaald over de aanneemsom en over de grond. Als de huurder van dat bedrijfspand dan een niet-btw-plichtige kandidaat is, kan de verhuurder deze btw niet met de fiscus verrekenen. Het rendement is dan fors lager dan wanneer er een btw-plichtige huurder voor het bedrijfspand zou zijn geweest. In de regel zal de verhuurder van het bedrijfspand deze schade in de huurprijs willen verrekenen. Deze btw-compensatie is niet per definitie gelijk aan het 21%-tarief.

Kortom, complexe materie die tot grote schade lijdt als je er te lichtzinnig mee omgaat. De rol van de bedrijfsmakelaar als ‘gatekeeper’ is in dergelijke situaties dan ook van groot belang. U mag verwachten dat uw bedrijfsmakelaar bij verhuur zulke problemen signaleert én u informeert over oplossingen.