Skip to content

Er komt dit jaar een nieuwe regeling om starters te helpen op de woningmarkt. Door gebruik te maken van het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen kunnen zij gemakkelijker een nieuwbouwhuis kopen. De regeling is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tussen de € 40.000 en € 65.000.

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen – of kortweg Nationaal Koopfonds – is een initiatief van de stichting OpMaat. Het Rijk stopt in eerste instantie € 40 miljoen in het fonds. Naar verwachting kunnen de eerste huizenkopers er nog vóór de zomer gebruik van maken.

Hoe werkt het?

Bent u starter op de woningmarkt, voldoet u aan de inkomensvoorwaarden en is de nieuwbouwwoning die u wilt kopen niet duurder dan € 355.000? Dan kunt u een korting op de koopprijs van het huis aanvragen. Die korting kan oplopen tot een bedrag van € 75.000.

Maar let op, die korting is een lening. Als u het huis weer verkoopt, moet u het bedrag terugbetalen. Verkoopt u uw huis met winst? Dan moet u van die overwaarde een deel – ruim 20% – afdragen aan het fonds.

Bedenkingen

Critici hebben zo hun bedenkingen bij het fonds. Allereerst omdat de bouwer van de huizen zich moet aansluiten bij het Nationaal Koopfonds en het maar de vraag is of elke projectontwikkelaar dat zal doen. Verder zijn er niet veel nieuwe huizen die minder dan € 355.000 kosten. Daardoor betwijfelen veel experts of de regeling effect heeft.

Hoogte hypotheek

Los daarvan is het maar de vraag of u voldoende hypotheek kunt krijgen. Met een inkomen van € 40.000 kun u momenteel ongeveer € 170.000 lenen (peildatum 15 februari 2023). Zelfs als u een korting krijgt van € 75.000 mag uw huis dan niet meer dan € 245.000 kosten.

Is uw of het inkomen van u samen € 65.000? Dan ziet het financiële plaatje er beter uit. U mag anno nu dan ongeveer € 290.000 lenen. In combinatie met een korting is het dan wel mogelijk om een huis van € 355.000 te bekostigen.

Meer weten?

Bent u starter op de woningmarkt? Dan zijn er naast het Nationaal Koopfonds misschien andere regelingen waarvan u gebruik kunt maken. Wilt u meer weten? Maak dan een vrijblijvende afspraak.

Gepubliceerd op 17-02-2023

Maak een vrijblijvende afspraak om te kijken wat voor u de perfecte hypotheek is

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.