Skip to content

‘Nu al nadenken over vraag naar zakelijk vastgoed in 2030’

Hoe ontwikkelt de behoefte aan bedrijfsruimte, kantoren en winkels zich? Die vraag staat centraal tijdens het vastgoedoverleg tussen de gemeente Barneveld en lokale NVM Bedrijfsmakelaars.

Dat overleg vindt twee keer per jaar plaats. Gerben Hartkamp van Midden Nederland Makelaars is één van de bedrijfsmakelaars die zijn marktkennis deelt met de gemeente Barneveld. “Vooral de vraag naar industriekavels is op dit moment groot. Ondernemers wachten met smart op de volgende fase van Harselaar-Zuid. Je ziet dat bedrijven tegen de grenzen van hun ruimte aanlopen en kijken naar uitwijkmogelijkheden. Hier in de regio is dat lastig, dus de blik gaat nu richting omliggende gemeentes”, vertelt Hartkamp.

Strategisch plannen

In het vastgoedoverleg gaat het ook over trends en toekomstige ontwikkelingen die invloed hebben op de vraag naar zakelijk vastgoed. “Barneveld wil duizenden huizen bouwen en doorgroeien naar zo’n 80.000 inwoners in 2040. Die mensen gaan ook winkelen en werken. Daar moet je nu, als gemeente, op anticiperen. Want nieuwe bedrijventerreinen zijn er niet van vandaag op morgen. Tevens moet je bij deze strategische plannen ook rekening houden met infrastructuur, maatschappelijke voorzieningen en scholen”, zegt Hartkamp.

Winkels en kantoren

De NVM bedrijfsmakelaar verwacht dat ook volgende fases van Harselaar-Zuid snel uitverkocht zullen zijn. “Je moet dus al verder kijken samen met de regio en de provincie. Wat doen we na pakweg 2030? In de winkelstraat pleiten we voor clustering in de kernwinkelgebieden, waarbij de plint in ieder geval behouden blijft voor de retail. Op kantoorgebied is op termijn extra ruimte nodig. We verwachten namelijk dat de gematigde opname van kantoormeters doorzet. De dienstverlenende sector groeit namelijk mee met de maakindustrie. Daarom is het prettig dat we hier in het vastgoedoverleg samen met de gemeente Barneveld regelmatig over spreken.”

Gepubliceerd op 8 mei 2023