Skip to content

Nu anticiperen op het vastgoed van morgen

Hoe ontwikkelt de behoefte aan bedrijfsruimte, kantoren en winkels zich? Wat is er over één, vijf of tien jaar nodig? Om daarop te anticiperen, gaan de bedrijfsmakelaars van MNM twee keer per jaar met de gemeente Barneveld en andere lokale makelaars om de tafel voor vastgoedoverleg.

Vooral de vraag naar industriekavels is op dit moment groot. Ondernemers wachten met smart op de volgende fase van Harselaar-Zuid. U ziet dat bedrijven tegen de grenzen van hun ruimte aanlopen en kijken naar uitwijkmogelijkheden. Hier in de regio is dat lastig, dus de blik gaat nu richting omliggende gemeentes. Dat is natuurlijk zonde voor de bedrijven die hun wortels diep in de Barneveldse grond hebben. En bovendien een waardevolle toevoeging zijn op de lokale banenmarkt.

Strategisch plannen

In het vastgoedoverleg gaat het ook over trends en toekomstige ontwikkelingen die invloed hebben op de vraag naar zakelijk vastgoed. Barneveld wil duizenden huizen bouwen en doorgroeien naar zo’n 80.000 inwoners in 2040. Die mensen gaan ook winkelen en werken. Daar moet u nu, als gemeente, op anticiperen. Want nieuwe bedrijventerreinen zijn er niet van vandaag op morgen. Tegelijk moet u bij deze strategische plannen ook rekening houden met infrastructuur, maatschappelijke voorzieningen en scholen.

Winkels en kantoren

We moeten dus vooruitkijken, samen met de regio en de provincie. Wat doen we na pakweg 2030? In de winkelstraat pleiten we voor clustering in de kernwinkelgebieden, waarbij de plint in ieder geval behouden blijft voor de retail. Op kantoorgebied is op termijn extra ruimte nodig. We verwachten namelijk dat de gematigde opname van kantoormeters doorzet. De dienstverlenende sector groeit namelijk mee met de maakindustrie. Daarom is het prettig dat we hier in het vastgoedoverleg samen met de gemeente Barneveld regelmatig over spreken.