Skip to content

Onderzoek tussentijds aanpassen risico-opslag

De risico-opslag. Een stukje rente dat veel hypotheekbezitters betalen en waar ze vervolgens nooit meer naar omkijken. Nu blijkt ook nog dat deze rente in veel gevallen niet automatisch wordt verlaagd of komt te vervallen. Hoe zit het eigenlijk met uw risico-opslag?

Wat is risico-opslag bij een hypotheek?

Als u een hypotheek heeft, dan is de kans groot dat een gedeelte van de hypotheekrente bestaat uit risico-opslag, ook wel renteopslag genoemd. Is uw hypotheekaanvraag relatief hoog ten opzichte van de waarde van uw woning? Dan kiest de hypotheekverstrekker er in veel gevallen voor een risico-opslag door te berekenen. Mocht u dan uw hypotheek niet meer kunnen betalen, dan kan de hypotheekverstrekker het risico (gedeeltelijk) opvangen. Dit geldt voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De kosten van de risico-opslag bedragen gemiddeld 0,2 procent, maar stijgen naarmate de hypotheekverstrekker meer risico loopt. De kosten kunnen dus behoorlijk oplopen.

Wordt de risico-opslag automatisch bijgesteld?

Als risico van de hypotheekverstrekker daalt, daalt uw risico-opslag helaas vaak niet automatisch. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Slechts een handjevol aanbieders verlaagt de risico-opslag automatisch als het risico voor de hypotheekverstrekker ook daalt. Het risico daalt bijvoorbeeld als u in één keer een groot bedrag op de hypotheek aflost. Ook als uw huis meer waard is geworden, daalt het risico voor de bank en kan uw opslag dus naar beneden worden bijgesteld. Bel de de hypotheekadviseur van Midden Nederland Hypotheken voor een onderzoek naar het tussentijds aanpassen van de risico-opslag.

Regel zelf de bijstelling van de risico-opslag van de hypotheek

Omdat het aanpassen van de risico-opslag in veel gevallen niet automatisch gebeurt, loont het de moeite hier zelf achteraan te gaan bij uw hypotheekverstrekker. Iedere bank kent eigen indelingen omtrent de inschaling van risicoklassen. Terwijl de ene bank bijvoorbeeld werkt met elf klassen, heeft een andere bank er maar drie. Maar voor iedere bank geldt: hoe lager het risico, hoe lager de klasse, hoe minder opslag. Op het moment dat er een nieuwe rentevaste periode moet worden vastgesteld voor uw hypotheek, wordt bepaald in welke klasse u zit en hoe hoog de opslag is. Tussentijds kunt u altijd zelf actie ondernemen. De hypotheekadviseur van Midden Nederland Hypotheken maakt de berekening voor u. Helaas is het nog niet altijd zo dat iedere hypotheekverstrekker direct uw risico-opslag verlaagt op
het moment dat u dit midden in uw rentevaste periode aanvraagt. Dit hangt af van de bank en is vervolgens weer per situatie verschillend. Het loont echter wel de moeite dit uit te zoeken.