Skip to content

Oversluiten: de voor- en nadelen op een rij

Een recordaantal hypotheekaanvragen is gedaan in 2020. De lage rentestand is mede de oorzaak van deze stijging. Met een historisch laag rentepercentage kiezen veel woningeigenaren ervoor hun huidige hypotheek over te sluiten. Het oversluiten van uw huidige hypotheek heeft veel voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Voordelen oversluiten hypotheek
Uw maandlasten dalen aanzienlijk op het moment dat uw rentepercentage van vijf procent naar nog geen twee procent zakt. Dit scheelt u al snel honderden euro’s per maand. Een betere reden hoeft u eigenlijk niet te hebben.

Dat u meer financiële zekerheid krijgt is ook een voordeel. U kunt de lage rente voor jaren vastzetten. Daarmee hebt u voor de komende jaren meer financiële ruimte om te sparen of misschien zelfs af te lossen op uw hypotheek. Deze financiële ruimte kan meer rust en vertrouwen in de toekomst bieden.

Als u uw hypotheek oversluit, kunt u ook weer eens kritisch kijken naar de voorwaarden en de aflossingsvorm van de hypotheek. Hebt u nu bijvoorbeeld een spaarhypotheek, dan kunt u deze omzetten in een annuïtaire hypotheek. Het oversluiten van uw hypotheek is hét moment om de vorm en de voorwaarden weer eens goed te bekijken.

Nadelen oversluiten hypotheek
Klinkt dat niet alsof u direct naar de bank moet vliegen om uw hypotheek over te zetten? Helaas zitten er ook nadelen aan het oversluiten van uw hypotheek. Denk aan de boeterente die u betaalt. Op het moment dat u uw hypotheek oversluit, betaalt u de bank een bedrag voor het openbreken van uw contract. Dit bedrag is een compensatie voor de door de bank misgelopen inkomsten, op het moment dat u uw hypotheek oversluit naar een vorm die voordeliger is voor u.

Deze boeterente – die onder voorwaarden aftrekbaar is van de inkomstenbelasting – kunt u op twee manieren betalen: in een keer of door deze mee te financieren in de nieuwe hypotheek. In beide gevallen is het raadzaam eerst uit te rekenen of de boeterente opweegt tegen het financiële voordeel dat u hebt bij oversluiten van uw hypotheek. Op internet zijn diverse tools te vinden voor het berekenen van uw boeterente.

Houd verder rekening met extra kosten, die u betaalt voor het nieuwe hypotheekadvies, de taxatie van de woning, de notaris en – indien u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt – gemiddeld 0,7 procent van de hypotheeksom aan afsluitkosten.

Overweegt u uw hypotheek over te sluiten? Het is raadzaam om vooronderzoek te doen. De onafhankelijke adviseurs van Midden Nederland Hypotheken helpen u hier graag bij. Vul onderstaand contactformulier in.

Neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.