Skip to content

Overwaarde benutten met een verzilverhypotheek

Bij overwaarde op uw woning kunt u denken aan een verzilverhypotheek. Een verzilverhypotheek is een goede manier op de overwaarde van uw woning te benutten.

Een verzilverhypotheek valt onder de zogenaamde opeethypotheken, waarbij de hypotheek in feite de woning ‘opeet’. Van alle opeethypotheken is de verzilverhypotheek  de veiligste manier om de overwaarde van de woning te kunnen opnemen. Daarvoor hoeft u niet eens over een enorme overwaarde te beschikken en hebt u wel een mooie aanvulling op uw pensioen of extra financiering voor een verbouwing.

Uitkeren overwaarde woning via een verzilverhypotheek
Bij het afsluiten van een verzilverhypotheek wordt de overwaarde van de woning uitgekeerd. Dit kan ineens of in periodieken. Het blijft wel gewoon een hypotheek, dus u leent de overwaarde van de geldverstrekker, maar u hebt wel een beetje extra financiële ruimte. De rente die u hiervoor betaalt, wordt opgeteld bij de rest van de hypotheekschuld.

Risico’s van een verzilverhypotheek
Hartstikke mooi natuurlijk, maar ook aan de verzilverhypotheek kleven een aantal risico’s. Omdat de rente die u over de verzilverhypotheek betaalt bij de overige hypotheekschuld wordt opgeteld, wordt de hypotheekschuld groter. Op het moment dat de woningmarkt in een recessie komt, kan uw woning eerder onder water komen te staan, wat – in het ergste geval – een gedwongen verkoop kan betekenen, om zo te voorkomen dat u met een restschuld te maken krijgt.

Denkt u dat een verzilverhypotheek iets voor u is? Maak dan de volgende afwegingen:

  1. Heb ik voldoende vermogen om financiële tegenslagen op te vangen?
  2. Is er een goedkoper alternatief? Door de relatief hoge rente is een verzilverhypotheek niet de voordeligste variant.
  3. Blijf ik in deze woning wonen? En heb ik voldoende middelen om de woning ook in de toekomst te kunnen onderhouden of aan te passen? Als u verhuisplannen hebt, is de verzilverhypotheek wellicht niet de beste optie om bijvoorbeeld een verbouwing te financieren.
  4. Welk doel heb ik met de verzilverhypotheek? Om extra financiële ruimte te creëren, is het verstandig om de hypotheek aan te passen aan het doel.

Op het moment dat u extra financiële ruimte kunt gebruiken, is het goed om al uw opties af te wegen. Wil tu geld uit uw stenen halen? Dan is een verzilverhypotheek zeker een goede mogelijkheid. Vergelijk altijd de verschillende aanbieders om voor u de beste hypotheek af te sluiten. Hiervoor raadpleegt u de onafhankelijke adviseur van Midden Nederland Hypotheken.