Skip to content

‘Ruimte voor ondernemers op bedrijventerrein’

“Maak ruimte op de bedrijventerreinen en belast het buitengebied zo min mogelijk. Daar is het veel te mooi voor.” Dat zegt Bob Schouten, bedrijfsonroerendgoed makelaar bij Midden Nederland Bedrijfsmakelaars.

Uitbreiding van bedrijventerrein in Kootwijkerbroek is al langer een wens van Kootwijkerbroekse ondernemers, maar volgens Schouten is het tijd dat hier serieus naar gekeken gaat worden. Ook om te voorkomen dat er te veel bedrijvigheid ontstaat in het landelijk gebied. “Een agrariër die agrarische opstallen wegsaneert, mag in die plaats een bedrijfsmatige toepassing exploiteren met een lichte milieu-categorie. Op steeds meer plekken maken ondernemers gebruik van die regeling. Je mag daar dus een bedrijfshal voor terugbouwen. Het is ook logisch dat agrariërs dat doen, maar als er meer ruimte beschikbaar zou komen op reguliere bedrijventerreinen, zou dat minder vaak nodig zijn. Want hoe netjes agrariërs dit ook aanpakken, het bouwen van bedrijfshallen gaat toch altijd ten koste van de authenticiteit en het aanzicht van het platteland. Mijn pleidooi is om het platteland gewoon het platteland te laten blijven en bedrijven de ruimte te geven op speciaal daarvoor bedoelde plekken.”

 

Ondernemend dorp

Dat er behoefte is aan uitbreiding van bedrijventerrein staat volgens Schouten als een paal boven water. “Kootwijkerbroek is een ondernemend dorp met harde werkers die graag doorwillen. Er is destijds een ondernemersavond geweest waar de behoefte gepeild werd, en daar merk je ook dat er best heel wat behoefte is. Lang niet iedereen past het om uit te wijken naar Harselaar-Zuid. De meesten willen toch wel erg graag in het dorp zelf blijven zitten, maar er is eigenlijk niets noemenswaardigs beschikbaar. Af en toe komt er wel weer eens een hoekje vrij, maar dat zet niet echt zoden aan de dijk. Als ik kijk naar het aantal mutaties in Kootwijkerbroek, dan is dat heel minimaal.”

 

Serieus naar kijken

“De mogelijkheden om Puurveen uit te breiden zijn er wel. Het zou mooi zijn als gemeente en provincie daar eens serieus naar zouden kijken. Volgens mij is het een win-win. Minder bedrijfsactiviteiten en bedrijfshallen op het platteland en ruimte voor Kootwijkerbroekers die verder willen met hun bedrijf.”

Gepubliceerd op 8 mei 2023