Skip to content

Stijgende rente? Verlaag uw hypotheeklasten

De hypotheekrentes stijgen steeds verder en het lijkt erop dat het eind nog niet in zicht is. Hebt u een hypotheek met een variabele rente, dan zullen uw maandlasten ook steeds meer stijgen. En bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek zijn de gevolgen van de rentestijging merkbaar. Toch zijn er mogelijkheden om uw hypotheeklasten te verlagen.

Financiële gevolgen

Verschillende ontwikkelingen op de financiële markt hebben ertoe geleid dat de hypotheekrente zijn hoogste punt sinds acht jaar heeft bereikt. Voor veel woningzoekers en -eigenaren heeft dit ook grote financiële gevolgen. Op dit moment betaalt u in het meest gunstigste geval voor een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar, met NHG, 4,20% rente. Dat terwijl deze aan het begin van dit jaar rond de 1% lag. Dat is op een woning van €350.000 als snel een stijging van €11.200 bruto per jaar.

Om de financiële impact zo laag mogelijk te houden, hebt u een aantal opties:

1. Los extra af op uw hypotheek

Een eenvoudige, maar effectieve manier om uw maandelijkse lasten zo snel mogelijk omlaag te krijgen. Hoe lager uw hypotheek, hoe kleiner het bedrag waarover u rente moet betalen. Dit is vooral voordelig als u eigen geld hebt dat u goed kunt missen. Houd er wel rekening mee dat u niet een onbeperkte hoeveelheid in een keer mag aflossen. Zoek daarom eerst uit hoe hoog dat bedrag mag zijn, zonder dat de geldverstrekker kosten in rekening brengt.

2. Verlaag uw risicoklasse

De risicoklasse bepaalt mede de hoogte van uw rente. Als u geld van de bank leent, loopt de bank een risico omdat er altijd een kans bestaat dat u niet het volledige bedrag kan terugbetalen. Hoe groter het gat tussen de waarde van uw woning en het geleende geldbedrag, waarbij de huidige waarde van uw woning lager ligt dan het hypotheekbedrag, hoe hoger het risico is dat de bank loopt en hoe hoger uw risicoklasse. Op het moment dat er sprake is van overwaarde, wordt het risico voor de bank juist kleiner.

De kans dat uw woning in deze markt meer waard is dan toen u de hypotheek afsloot is vrij groot. Daar zou u van kunnen profiteren, omdat u daarmee in een lagere risicoklasse terecht kan komen en daarmee in aanmerking komt voor rentekorting. Dit geldt overigens alleen voor hypotheken zonder NHG.

3. Verhuis uw hypotheek mee

Bent u van plan een nieuwe woning te kopen, dan kan het lonen uw hypotheek mee te verhuizen. Met de huidige rentestand is dat een stuk aantrekkelijker geworden dan een jaar geleden. Wel bekijkt de hypotheekverstrekker opnieuw uw situatie en bepaalt of het haalbaar is de hypotheek mee te nemen. Kunt u de nieuwe woning, op basis van uw inkomen en de waarde van de nieuwe woning gewoon financieren, dan is de kans groot dat u de hypotheek met de gunstige voorwaarden mag meeverhuizen.

4. Breng eigen geld in

Wilt u een extra hypotheek afsluiten voor bijvoorbeeld een verbouwing, dan is het een goed idee om naast een deel lening ook een deel eigen geld in te brengen. Over het geld dat op uw spaarrekening staat, ontvangt u nauwelijks tot geen rente. De hypotheekrente is daarentegen wel behoorlijk gestegen. Het loont daarom eigen geld te gebruiken om (een deel van) de verbouwing te financieren. Dit is vooral een goede keuze als u het eigen geld kunt missen.

Met een paar slimme handelingen kunt u de stijging van de hypotheekrente toch nog een beetje beperken.