Skip to content

Toetsrente bij korte renteperiode bepaalt maximale hypotheek

Wilt u een hypotheek afsluiten met een rentevaste periode korter dan tien jaar? Dit kan qua rente voordelig zijn. In de regel geldt: hoe korter de periode, hoe lager de rente. Mede daarom zijn korte rentevaste perioden interessant. Echter, bij de berekening van de maximale hypotheeksom, wordt gerekend met een toetsrente. De toetsrente, die ieder kwartaal opnieuw wordt bepaald, wordt vastgesteld door de Autoriteit Financiële Markten.

Toetsrente: minder lenen
De toetsrente is vaak hoger dan de rente die u zou gaan betalen als u uw hypotheek voor bijvoorbeeld vijf jaar zou vastzetten. Op dit moment is de toetsrente waarmee de hoogte van uw hypotheek wordt bepaald, vastgesteld op 5 procent. Dat kan in deze periode van extreem lage rentestanden een verschil opleveren van wel 4 procent ten opzichte van de rente die u daadwerkelijk gaat betalen. Dat houdt misschien ook in dat u zich wellicht te rijk hebt gerekend. Want met een toetsrente van 5 procent kunt u veel minder lenen dan u had gedacht.

Toetsrente zorgt voor buffer
Waarom dan toch die hoge toetsrente? De hoge toetsrente geldt als bescherming voor de koper. Als u uw hypotheek voor minder dan tien jaar vastzet of u hebt zelfs een variabele hypotheek, dan loopt u het risico in de problemen te komen op het moment dat de rente weer gaat stijgen. Als de hoogte van uw hypotheek is gebaseerd op een extreem lage rente, dan zit u met die lage rente aan uw financiële plafond. Op het moment dat de rente stijgt met een half procent of meer, dan stijgen ook uw maandlasten. Als u al aan uw plafond zit, dan bestaat de kans dat u uiteindelijk uw maandlasten niet meer kunt betalen. Op het moment dat de rente stijgt zorgt de toetsrente zorgt ervoor dat u een buffer hebt.

Hoogte van de toetsrente
De hoogte van de toetsrente wordt berekend door het gewogen gemiddelde te nemen van de rente van de annuïtaire hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar, aangeboden door de zes grootste hypotheekverstrekkers. Alleen is door de overheid bepaald dat de toetsrente altijd minimaal 5 procent bedraagt. De toetsrente is ook 5 procent als de toetsrente lager uitvalt.
Bij het afsluiten van een hypotheek is het goed om rekening te houden met alle factoren die de hoogte van uw maandlasten, maar ook de hoogte van het hypotheekbedrag bepalen. Een korte renteperiode is lang niet altijd het meest gunstig. Zorg dat u alles in beeld hebt en maak vervolgens een weloverwogen keuze. Wilt u hier advies bij? De onafhankelijke adviseur van Midden Nederland Hypotheken helpt u graag. Vul onderstaand contactformulier in.

 

 

Neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs

Laat bericht achter via het onderstaande formulier of neem direct contact op met onze hypotheekadviseurs
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.