Skip to content

Voldoet jouw pand al aan de eisen?

Per 1 januari 2023 moet ieder kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand niet aan de eisen per 1 januari 2023, dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken. Een deadline die snel nadert.

Welke bedrijfspanden vallen onder deze wetgeving? Een (utiliteits)gebouw moet op het moment van verkoop, verhuur of oplevering voorzien zijn van een energielabel. Dit label is verplicht bij bedrijfspanden met (één van) de gebruiksfuncties: kantoor, klinische en niet-klinische gezondheidszorg, bijeenkomst, onderwijs, sport (verwarmd en matig verwarmd), logies, cel- en winkelfunctie. Voldoet uw pand straks niet aan de regels, dan kunnen daar hoge boetes tegenover staan. Reden voor een herhaalde oproep om toch écht te checken of uw pand duurzaam genoeg is.

Wat te doen?

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Zo vallen onder meer kerken en monumenten niet onder de regel. En als een pand twee gebruiksdoelen heeft, denk aan een winkel met woonruimte erboven, dan kunnen er kanttekeningen te maken zijn. Daarom is het altijd goed om te overleggen met een bedrijfsmakelaar. Deze weet precies te achterhalen of de regelgeving ook voor u geldt en kan voor het opstellen van een energielabel een EPA-U-adviseur inschakelen. De bedrijfsmakelaar van Midden Nederland Makelaars helpt u graag bij het aanvragen van een energielabel.