Skip to content

Wat kunt u volgend jaar lenen?

Hoeveel mag u in 2023 lenen voor een woning? Nibud heeft daarover een adviesrapport gepubliceerd.

Door onder meer de hoge energieprijzen was het de verwachting dat huishoudens minder ruimte in hun portemonnee zouden overhouden om te lenen. Dankzij de maatregelen van het kabinet valt dat mee: de koopkrachtondersteuning via de belastingen en heffingskortingen is fors.

Toch is deze ondersteuning niet genoeg. De inflatie is zo hoog dat de meeste huishoudens zullen merken dat ze in 2023 minder kunnen lenen dan dit jaar. Dat komt vooral door de stijgende rente en de inflatie, die een behoorlijke impact hebben op de financiële ruimte die huishoudens hebben voor woonlasten.

Toch zijn er ook factoren, waardoor potentiële kopers hetzelfde of zelfs meer kunnen lenen. Met een loonsverhoging van 3,5% blijft wat je kunt lenen ongeveer hetzelfde. Daarnaast kan de leencapaciteit voor tweeverdieners door de nieuwe rekenregels zelfs hoger uitvallen.

In 2023 gaat de grens voor een Nationale Hypotheek Garantie-hypotheek omhoog naar € 405.000. In 2022 was de grens € 355.000. Door deze forse verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Voor een hypotheek waarbij aanvullende energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 429.300.

Per 1 januari 2023 worden sommige tarieven in de overdrachtsbelasting aangepast. Vanaf 1 januari 2023 geldt een 0% tarief voor kopers tussen de 18 en 35 jaar, bij aankoop van een woning met een waarde tot € 440.000.

Voorwaarde is wel dat de woning je hoofdverblijf wordt en dat er nog niet eerder gebruik gemaakt is van deze vrijstelling.